Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις-Δεν θα γίνει έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη-Μετά το Πάσχα οι εξελίξεις

Με μια λιτή, αλλά γεμάτη ουσία, ανάρτηση του στο Τουίτερ, ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, γνωστοποίησε ότι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας -θεσμών για το πρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ δεν ξεπεράσθηκε και επομένως δεν πρόκειται να γίνει έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη, όπως αναμένόταν προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος» αναφέρει ο εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί στην Αθήνα λίγο μετά τις 7 το βράδυ, προκειμένου οι επικεφαλής των θεσμών να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν τους προισταμενους τους για την μέχρι τότε έκβαση των συνομιλιών.

Όπως φαίνεται, η ελληνική πρόταση για δημιουργία αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων με προσωπική δέσμευση και επιβολή κυρώσεων στον υπουργό των Οικονομικών, δεν ικανοποίησε τους σκληρούς της παρέας, δηλαδή το ΔΝΤ. Το Ταμείο απαιτούσε εκ αρχής να νομοθετηθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέρα 3,6 δις ευρώ τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο αν δεν πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος.

Το ΔΝΤ ακολουθεί τη σκληρή γραμμή, και επιβάλει την βούληση του, αν και οι ευρωπαικοί θεσμοί έχουν άλλη αντίληψη για τους στόχους και την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Για να μην αποχωρήσει το ΔΝΤ που εκβιάζει τους ευρωπαικούς θεσμούς ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, την πληρώνει τελικά ο ελληνικός λαός.

Ομως η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και να δεχθεί κάτι άλλο από αυτό που προτείνει, δηλαδή έναν αυτόματη κόφτη δαπανών και εξόδων ή μιά αύξηση των εσόδων, προκειμένου να παραμείνουμε εντός στόχων.

Οτιδήποτε άλλο, δεν είναι δυνατόν να έχει πολιτική αποδοχή και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here