Εμπλοκή με το καλημέρα στα εργασιακά: Σκληροί οι δανειστές λένε «όχι» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις-Μήνυμα Τσίπρα

 

Σκληρή στάση που κινείται εκτός ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου φαίνεται ότι τηρούν οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, δυσκολεύοντας τις προϋποθέσεις γρήγορης επίτευξης συμφωνίας στην δεύτερη αξιολόγηση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απορρίψει εξ αρχής την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί ευρωπαικό κεκτημένο. Η στάση αυτή, αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις διαπραγματεύσεις και την ομαλή εξέλιξή τους, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, στηριζόμενη και στο πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, στα οποία περιλαμβάνεται ως πρόταση η επαναφορά, υπό όρους, ενός νέους καθεστώτος συλλογικών διαπραγματεύσεων, έχει ανακηρύξει το συγκεκριμένο ζήτημα ως απαραβίαστη κόκκινη γραμμή.

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, δεδομένου ότι οι δανειστές απαιτούν ταυτόχρονα και διεύρυνση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων με αλλαγή του καθεστώτος που τις διέπει(να μην απαιτείται δηλαδή προηγούμενη έγκριση από τον υπουργό Εργασίας)

Η περίεργη αυτή εμμονή των δανειστών απειλεί να δυναμιτίσει με το καλημέρα το νέο γύρο διαπραγματεύσεων ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και έχει εκνευρίσει την κυβέρνηση.

Μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές

Είναι μάλιστα ενδεικτική η αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού την Δευτέρα στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη, όπου τόνισε με έμφαση, προφανώς απαντώντας στις προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών, ότι δεν είναι είναι δυνατόν να προβλέπονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ως προαπαιτούμενο στη συμφωνία CETA και να μην θεωρείται απαραίτητο να ισχύσουν σ’ ένα ευρωπαικό κράτος μέλος της ΕΕ.

Με την θέση αυτή, ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου ένα σαφές μήνυμα στους εκπροσώπους ων θεσμών και τους δανειστές, ότι δεν η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρεί στο ζήτημα αυτό και θα απαιτήσει μέχρι τέλος να εφαρμοσθεί η νομιμότητα.

Ενδεικτικό του κακού κλίματος που επικρατεί στο θέμα αυτό, είναι η φράση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, ότι οι «σκληροί» των θεσμών, εννοώντας προφανώς το ΔΝΤ, επιβεβαίωσαν τις ακραίες θέσεις τους.

Τι υποστηρίζουν οι δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υποστηρίζουν ότι με το παλαιό σύστημα οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονταν με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα τα σημερινά ελλείμματα. «Αυξάνονταν γρηγορότερα και από της Γερμανίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έθεσαν θέμα για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει κριθεί από το ΣτΕ. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκαν «ανοιχτοί» στην πρόταση της Επιτροπής Σοφών για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικακή διάκριση.

Την πρόταση αυτή έχει απορρίψει, πάντως, η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών για το θέμα των κατώτατων μισθών και των ομαδικών απολύσεων. Στο τελευταίο θέμα(ομαδικές απολύσεις), αναμένεται απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου.

Διαφορές και μεταξύ εργοδοτών

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με διαφορετικές γραμμές σε σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα, η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή/ και σε περιόδους συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας και πρόσθεσε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη, βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Επιπλέον, ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ ζήτησε να μην υπερισχύουν οι κλαδιές συμβάσεις και να μην αλλάξει ο τρόπος ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος. Αντίθετα, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τάχθηκαν υπέρ των κλαδικών συμβάσεων.

Σήμερα, Τρίτη και αύριο οι διεργασίες για το εργασιακό συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here