Ελληνικό ποδόσφαιρο: Πόσο πιο χαμηλά; Αύριο έρχεται η ΟΥΕΦΑ

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ
Επί τάπητος η βία, η διαφθορά, η απλή αναλογική στις εκλογές της ΕΠΟ
Την Τρίτη …ξυρίζουν τον γαμπρό, όπως λέει η λαϊκή ρήση, όσον αφορά το θέμα των ημερών, την απειλή αποπομπής του ελληνικού ποδοσφαίρου από την Ευρώπη και τον  υπόλοιπο κόσμο. Οι γραμματείς και …Φαρισαίοι των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ καταφθάνουν, προσκεκλημένοι του Σταύρου Κοντονή, για να λάβουν μέρος σε μια ουσιαστική διαβούλευση γύρω από το τελικό κείμενο, που αφορά το περίφημο αυτοδιοίκητο και θα συμπεριληφθεί, εφόσον υπάρξει σύγκλιση, στο νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό.
Το ερώτημα, που προκύπτει επιτακτικά, καθώς η βία συνεχίζεται …κανονικά, όπως θα περιέγραφε ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης  (μόλις προχθές κουκουλοφόροι τα έσπασαν σε εκδήλωση του Αρη, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε 12 συλλήψεις), ενώ η διαφθορά ζει και βασιλεύει, είναι αν θα βρεθεί η χρυσή τομή για να γίνει επιτέλους ένα αποφασιστικό βήμα εμπρός.
Το σάπιο σύστημα της ολιγαρχίας, του αυταρχισμού και της ανομίας αντιστέκεται σθεναρά, προβάλλοντας κάθε λογής προσκόμματα. Δικαιολογημένα, αφού τα λεφτά είναι πολλά (25 εκατομμύρια μόνον από τη συμμετοχή στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ) και κανείς επιχειρηματίας δεν θέλει ελέγχους ή τέτοιου είδους σκοτούρες στο κεφάλι του.
Βολεύεται λοιπόν με αχυρανθρώπους, όπως έδειξε το πόρισμα Κορέα, για να γίνεται ήρεμα, ήσυχα κι ωραία η δουλειά, χωρίς μάλιστα να παίρνει  κανείς είδηση. Μόνο που η σήψη έχει πλέον προχωρήσει πολύ και η δυσοσμία  δεν καλύπτεται με …αρώματα και μάλιστα φθηνά.                        
Ο υγιής ανταγωνισμός και η ευγενής άμιλλα φαντάζουν ουτοπία, καθώς πρωτεύον στον χώρο των «business”  είναι  «όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά» (χρήματα, εννοείται).  Στοιχειώδεις κανόνες πάντως για να επανέλθει η αξιοπιστία και ο απλός κόσμος στα γήπεδα, ή να προστατευτεί το …προϊόν, το ποδόσφαιρο, μπορούν να μπουν, με τη σύμφωνη γνώμη του αρχιερέα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Τζάνι Ινφαντίνο, ο οποίος αναμένεται να δώσει το στίγμα του στο καθοριστικής σημασίας ραντεβού της Τρίτης.                       
Σωστά ο Κύπριος Μάριος Λευκαρίτης, εν των αντιπροέδρων της ΟΥΕΦΑ, συνέστησε ψυχραιμία και «να μην προδικάζουμε τίποτα», θεωρώντας πως «κανείς δεν αδικεί την ελληνική κυβέρνηση για τη βούλησή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».
Άλλο σημείο αιχμής του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αποτελεί η πρόβλεψη προστίμων μέχρι και 25 εκατομμύρια ευρώ για επεισόδια. Από τη στιγμή, που θα πονέσει η τσέπη, ο κάθε ιδιοκτήτης ΠΑΕ θα το σκεφθεί πολύ αν θα χρησιμοποιήσει τον ιδιωτικό στρατό του για «επιχειρήσεις», αν δεν προχωρήσει άμεσα, σε μια προσπάθεια να δείξει καλή διαγωγή, σε διάλυση των ομάδων κρούσης.                                                             
Βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θέσπιση και  εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, με έλεγχο όλων των οικονομικών συναλλαγών. Από την άλλη, στο τραπέζι έχουν τεθεί προς συζήτηση και άλλα ζητήματα, όπως «περισσότερη δημοκρατία στις εκλογές της ΕΠΟ και καθιέρωση της απλής αναλογικής, ανεξαρτησία της διαιτησίας (θα μου πείτε πότε ήταν πραγματικά ανεξάρτητη), απομάκρυνση ανθρώπων που έχουν  εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες για θέματα διαφθοράς.
Η άποψη, τέλος, ότι  «το οικονομικό κέρδος που προκύπτει από το ποδόσφαιρο πρέπει να επιστρέφει στο ίδιο το άθλημα», εκπεφρασμένη από τον Πέτρο Κωνσταντινέα, πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή Καλαμάτας του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται ρομαντική και εξωπραγματική για τις παρούσες συνθήκες. Γιατί απλούστατα αν συνέβαινε ποτέ αυτό θα γλιτώναμε μια για πάντα από τα λαμόγια …
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here