Συμβούλιο αρχηγών: Ολοι, πλην ΚΚΕ εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό να φέρει συμφωνία- Οι δηλώσεις

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ (Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Συμφωνία όλων των κομμάτων πλήν ΚΚΕ, με την οποία εξουσιοδοτείται  ο πρωθυπουργός να εκπροσωπήσει το σύνολο του ελληνικού λαού στη νέα κρίσιμη διαπραγμάτευση που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, προέκυψε από την μαραθώνια, πεντάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. 

Οπως δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί αποχωρώντας από του Προεδρικό Μέγαρο και εν αναμονή του μακροσκελούς κοινού ανακοινωθέντος, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει μιά βιώσιμη συμφωνία, με σκληρά μεν μέτρα αλλά με πρόβλεψη για ανάπτυξη και ρύθμιση του χρέους. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Δ. Κουτσούμπα, συμφώνησαν ότι ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης με την ΕΕ αλλά συνεννόησης και εξεύρεσης βιώσιμης συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς για τις σκέψεις και τις προτάσεις που προτίθεται να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εισέπραξε την διαβεβαίωση ότι όλοι θα στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας να μείνει όρθια, έστω και στο και πέντε», όπως είπαν.

Ε. Μειμαράκης: Οφείλουμε έστω και στο και πέντε να συμβάλουμε στη ενότητα και τη λύση

Τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ΄όλα, είπε ο εκτελών χρέη αρχηγού τρης ΝΔ Ε. Μειμαράκης. Και συνέχισε:  Μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή, η ανάπτυξη. Προσήλθα με διάθεση συνεννόησης. Πρέπει να παρατηρήσω ότι έπρεπε να είχε γίνει καιρό. Χάσαμε χρόνο. Ηταν σε βάρος της οικονομίας και της χώρας. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι πριν δέκα ημέρες και πολύ χειρότερη από τον Γενάρη του 2014. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο.

Μέσα από διχαστική πρωτοβουλία, είμαστε στο και πέντε, με τράπεζες κλειστές και με την ύφεση επιστρέφει», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:  «Οφείλουμε όλες οι ηγεσίες των κομμάτων να συμβάλουμε στην ενότητα, και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει την συμφωνία, που πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής εφόσον έχει τα χαρακτηριστικά που συμφωνήσαμε.  Φυσικά και θα ζητήσουμε βοήθεια από τόπου μπορούμε», κατέληξε.

Στ. Θεοδωράκης: Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες. Εκκληση σε ΕΚΤ για ρευστότητα

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για άμεση συμφωνία, με πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και ανάπτυξη», τόνισε από τη πλευρά του ο αρχηγός του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης.

Και συνέχισε: Επισημάναμε ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση αλλά πρέπει να διαψεύσουμε όσους λένε ότι η ΕΕ μπορεί να υπάρξει χωρίς Ελληνες,. Δεν είναι ώρα για ευθύνες. Ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες στιγμές. Έκανα μια πρόταση να μην δοθούν τα επίσημα πρακτικά στη δημοσιότητα, μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός.  Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται. Κάναμε παρατηρήσεις. τις οποίες σημείωσε. Η ευθύνη είναι δική του. Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες. Ολοι αποδεχόμστε ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι, ώστε να πετύχουμε συμφωνία που θα βγάλει τη θηλιά από το λαιμό των Ελλήνων. Οι άνθρωποι που θα κάνουν την νέα μεγάλη διαπραγμάτευση να κινούνται σε λογική συνεννόησης και όχι ρήξης».

>Η ερμηνεία όλων μας είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη αλλά συνεννόηση μέσα στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των εταίρων. Λαλούμε την ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει αναφορά για να ξεκινήσει συζήτηση για βιωσιμότητα χρέους.

Και ο κ. Θεωδωράκης κατέληξε: «Είμαστε στη τελευταία μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε λύση στα αδιέξοδα».

Φώφη Γεννηματά: Ευθύνη της κυβέρνησης η βιώσιμη συμφωνία

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δυστυχώς γίνεται στο και πέντε και μας βρίσκει με τράπεζες κλειστές, χωρίς πρόγραμμα, προστασία με δραματικές καταστάσεις για την κοινωνία< δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.
>»Εαν γινόταν έγκαιρα πολλά θα μπορούσαν να τα είχαμε αποφευχθεί. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με ευθύνη κυβέρνησης η εξεύρεση συμφωνίας εντός του ευρώ, βιώσιμης ώστε να  υπάρξει ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής. Αυτή την λυτρωτική λύση πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση,. Δεν έχει εντολή για ρήξη. Ο λαός πρέπει να δικαιωθεί για όλα όσα έχει περάσει αυτά τα χρόνια».

Δ. Κουστούμπας: Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ

Την αντίθεσή του, στις απόψεις των άλλων αρχηγών, εξέφρασε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. «Ακούσαμε ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις. Εκφράσαμε καθαρά τις θέσεις μας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο λαός στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαικη διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ. Το ΚΚΕ  διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέων των υπολοίπων κομμάτων. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια με νέα μέτρα.

Είτε υπογράψουν επώδυνη συμφωνία με σκληρά μέτρα και νέο μνημόνιο, είτε οδηγηθούμε σε χρεοκοπία, με διπλό νόμισμα,  και οι δύο εκδοχές  θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ρήξη προυποθέτει μιά άλλη πολιτική, αποδέσμευσης από ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here