Ελεύθεροι οι 5 φοιτητές που συνελήφθησαν χθες με ευρωπαικό ένταλμα

Ελεύθεροι  με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι πέντε φοιτητές που συνελήφθησαν χθες στην Αγία Παρασκευή μετά από ευρωπαικό ένταλμα. Οι φοιτητές  οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους. Με αφορμή την προσαγωγή τους σε καφετέρια στο Μιλάνο στις 2/5, μια μέρα μετά την απεργία της πρωτομαγιάς, οι ιταλικές αρχές ζητάνε την έκδοση τους.

Οπως έγινε γνωστό, με ανακοίνωση-καταγγελία της Ανοικτής Συνέλευσης, η σύλληψη έγινε ξημερώματα της Πέμπτη, με αστυνομική επιχείρηση στα σπίτια των 5 ατόμων, μετά από ευρωπαικό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης που εξέδωσαν οι Ιταλικές δικαστικές αρχές σε βάρος τους για συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο!

Πρόκειται για μια καταφανώς καταχρηστική εφαρμογή του ενιαίου δικαστικού μηχανισμού της ΕΕ που οδηγεί σε ευθεία παραβίαση τόσο των θεμελιωδών δικαιωμάτων(συνερχέσθαι) όσο και των ευρωπαικών κανόνων.

Οι εν λόγω φοιτητές είχαν συμμετάσχει σε διαδήλωση στο Μιλάνο την Πρωτομαγιά, είχαν προσαχθεί και είχαν αφεθεί ελεύθεροι και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν κατηγορίες οι οποίες στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα, ενώ στην Ιταλία θεωρούνται κακουργήματα. Όπως έγινε γνωστό, οι ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές ότι οι πέντε φοιτητές είχαν πάρει μέρος σε επεισόδια που είχαν γίνει στο Μιλάνο κατά της EXPO. Μετά τη σύλληψή τους, ομάδα νεαρών προχώρησε χθες το απόγευμα σε κατάληψη του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Το Δελτίο Τύπου για την σύλληψη 5 φοιτητών, κατοίκων της Αγίας Παρασκευής με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης:

Από το πρωί της 12ης Νοεμβρίου διαδραματίζεται ένα πρωτοφανές σήριαλ καταστολής για την πόλη μας αλλά και για τη χώρα. Τα ξημερώματα – ημέρα πανελλαδικής απεργίας – πραγματοποιήθηκαν αιφνίδιες εισβολές στα σπίτια 5 φοιτητών και εργαζομένων, κατοίκων της Αγίας Παρασκευής οι οποίοι συλλαμβάνονται κατόπιν εντάλματος από τις ιταλικές αρχές. Με αφορμή την προσαγωγή τους σε καφετέρια στο Μιλάνο στις 2/5, μια μέρα μετά την απεργία της πρωτομαγιάς, οι ιταλικές αρχές ζητούνε την έκδοση τους.

Αυτή η διαδικασία δίωξης σε βάρος φοιτητών από άλλο κράτος της ΕΕ με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. H αποτροπή αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης αφορά κάθε άνθρωπο και την υπεράσπιση του δικαιώματος του να συμμετέχει σε συλλογικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Σήμερα το πρωί, ως αγωνιζόμενοι κάτοικοι της πόλης, γείτονες, φίλοι και συγγενείς τους πραγματοποιούμε παρέμβαση στο Δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής απαιτώντας την παύση κάθε δίωξης και κράτησης τους και την μη έκδοση τους, σε καμία περίπτωση, στην Ιταλία.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here