Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet- Ράπισμα στον Ερντογάν

Ελεύθεροι αφέθηκαν ο διευθυντής της Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ. Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε χθες Πέμπτη την αποφυλάκισή τους καθώς διαπίστωσε «παραβίαση» των δικαιωμάτων τους. Σε δηλώσεις του ο Ντιουντάρ ζήτησε την αποφυλάκιση και των υπολοίπων 30 φυλακισμένων δημοσιογράφων.

Τους δύο δημοσιογράφους υποδέχθηκαν έξω από τη φυλακή του Σιλιβρί, στο ομώνυμο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, φίλοι και συνάδελφοι τους.

Οι Ντιουντάρ και Γκιουλ είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και τους ασκήθηκε δίωξη για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», επειδή η εφημερίδα
Cumhuriyet, είχε δημοσιοποιήσει βίντεο που έδειχνε φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) να μεταφέρουν όπλα με αποδέκτες ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας τον Ιανουάριο του 2014.

Την μήνυση εναντίον τους είχε κάνει προσωπικά ο Τούρκο πρόεδρος ο οποίος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις είχε δηλώσει ότι θα κάνει τα πάντα για να τιμωρηθούν για τη πράξη τους.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου και το σκεπτικό του, ότι παραβιάσθηκαν τα ατομικά και δικονομικά τους δικαιώματα, θεωρείται στη Τουρκία ως ηχηρή αποδοκιμασία των πρακτικών του Τούθρκου προέδρου, που επδιώκει να είναι μηνυτής, εισαγγελεας και δικαστής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here