Ελευσίνα: Άσκηση αντιρρύπανσης πετρελαιοειδών

Άσκηση αντιρρύπανσης πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στον κόλπο της Ελευσίνας, από την εταιρεία Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε., στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεών της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Η εν λόγω άσκηση, διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες. Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε, διαρροή βαρέως κλάσματος πετρελαίου (Heavy Fuel Oil – HFO) κατά τη σύγκρουση δύο δεξαμενόπλοιων.

Το μικρό δεξαμενόπλοιο «AKTEA OSRV», σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε χρήση του ειδικού Ραντάρ Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ, προκειμένου να εντοπίσει με ακρίβεια τις ποσότητες που διέρρευσαν ώστε να τις περισυλλέξει, ενώ επιπλέον ανέφερε τα ευρήματα στις αρμόδιες λιμενικές αρχές, προκειμένου να είναι δυνατή η κατάστρωση αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση περισυλλογής πετρελαίου με την ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού από το «AKTEA OSRV», ο οποίος περιελάμβανε πλωτά φράγματα ταχείας ανάπτυξης, καθώς επίσης και βραχίονες περισυλλογής κατάλληλους για χρήση ακόμα και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα.

Τέλος, το ρυμουλκό ΑΙΓΙΣ Ι, κλήθηκε να δράσει επικουρικά στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, με την πόντιση πνευστών φραγμάτων κατάλληλων ελαιοσυλλεκτών και λοιπού αντιρρυπαντικού εξοπλισμού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here