Ελαφρά ανάκαμψη της οικονομίας το β΄εξάμηνο βλέπει ο Στουρνάρας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ελαφρά ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για το β΄εξάμηνο του 2016, υπό την προυπόθεση όμως ότι η χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση, προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ τόνισε πως «πρώτο και κρίσιμο βήμα για τις μελλοντικές μελλοντικές εξελίξεις είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η θετική πρώτη αξιολόγηση θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ακόμη η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης:

  • Βελτιώνει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
  • Οδηγεί στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, η οποία θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
  • Καθιστά δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
  • Επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης – και τελικώς άρσης – των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

«Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος» διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ο ίδιος θεωρεί ότι «η επιτάχυνση και επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη».

Στην περίπτωση μάλιστα που συνοδεύονται από ισχυρή δέσμευση για μελλοντικές επενδύσεις ενισχύουν περαιτέρω την εισροή στη χώρα παραγωγικών κεφαλαίων, που αυξάνουν την απασχόληση και τη συνολική ενεργό ζήτηση, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η ΤτΕ  εκτιμά ότι στον τομέα αυτόν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που έχουν τεθεί ως ποσοτικοί στόχοι.

«Να τηρηθεί η συμφωνία»

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι ορατή, αρκεί ωστόσο, η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση των όρων της συμφωνίας. «Η ελληνική πλευρά πρέπει να ενστερνιστεί το πρόγραμμα ως αναγκαίο μέσο προσαρμογής και μεταρρύθμισης της οικονομίας» επισήμανε ενδεικτικά.

«Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει διανύσει έναν επίπονο δρόμο προσαρμογής με μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά και με απτά αποτελέσματα» τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «όσα απομένουν να ολοκληρωθούν είναι ένα μικρό μόνο μέρος της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει».

Σε κάθε περίπτωση, κατέστησε σαφές ο κ. Στουρνάρας, η ΤτΕ θεωρεί ότι προϋπόθεση για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η οποία σήμερα απειλείται από την αύξηση της φτώχειας και της άνισης κατανομής του εισοδήματος, αλλά και από τον κοινωνικό αποκλεισμό σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού.

Ανεργία

Όσον αφορά την ανεργία, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσω προγραμμάτων και δράσεων που χρηματοδοτούνται με πόρους από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάκαμψη του ποσοστού απασχόλησης.

Έκρινε δε, απαραίτητη τη συνεχή βελτίωση και επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και των προγραμμάτων κατάρτισης, με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων αυτών. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η ενίσχυση των πολιτικών αυτών θα πρέπει να συνδυαστεί με έλεγχο και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και με δράσεις κατά της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here