ΕΚΤ: Μέχρι τον Δεκέμβριο 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ,  δηλαδή της επαναγοράς κρατικών ομολόγων  ως τον Δεκέμβριο του 2017, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται, οι αγορές τίτλων, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 με μηνιαίο ρυθμό 80 δισ. ευρώ, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι μηνιαίες αγορές θα περιοριστούν στα 60 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το δ.σ. της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι «εάν χρειαστεί, το πρόγραμμα θα παραταθεί εκ νέου, έως ότου ο πληθωρισμός εισέλθει σε ένα μονοπάτι ευθυγράμμισης με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας».

Παράλληλα, αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο τροποποιήσεων, σε όρους μεγέθους και διάρκειας, σε περίπτωση αλλαγής των τρεχουσών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών.

Η ΕΚΤ επίσης, διατήρησε αμετάβλητη την επιτοκιακή της πολιτική, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μακρά περίοδο.

Σημειώνεται ότι το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης βρίσκεται στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here