ΕΚΤ : Η Γερμανία η μόνη κερδισμένη από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη

Η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων οδήγησε σε μείωση του κατά κεφαλήν πλούτου σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα, ενώ αντιθέτως οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί έγιναν πλουσιότεροι στο διάστημα 2009-2013, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.
ΕΚΤ: Πόσα έχασαν Έλληνες-Ιρλανδοί και πόσα κέρδισαν Γερμανοί-Ολλανδοί στην κρίση;

Οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες έχασαν περισσότερο ατομικό πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης μετά την οικονομική κρίση, ενώ αντιθέτως Γερμανοί και Ολλανδοί είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το Reuters, αναλύοντας τα στοιχεία του διαστήματος 2009-2013, οι ειδήμονες της ΕΚΤ ανακάλυψαν πως η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, οι Έλληνες σχεδόν 17.000 ευρώ και οι Ισπανοί κατά περίπου 13.000 ευρώ, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, εν μέρει λόγω της αύξησης των οικονομιών επενδύσεων στο διάστημα αυτό.

Τα στοιχεία τονίζουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν, δείχνει πως η ΕΚΤ παραδέχεται την απόκλιση -αν και δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να τη διορθώσει.

Πάντως, ξεχωριστός πίνακας που εξέδωσε η ΕΚΤ, ο οποίος περιλαμβάνει και στοιχεία φετινά, δείχνει πως η κατάσταση στα πιο αδύναμα κράτη ενδέχεται να βελτιώνεται σταδιακά στις περισσότερες χώρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here