Εκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι- Φόβοι για τους αμάχους-Οι δυνάμεις του Ασαντ ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της πόλης

Έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπι ζήτησε η Γαλλία  μετά τις αναφορές διεθνών οργανισμών σε εκτελέσεις αμάχων από τις κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία.

Οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχουν πλέον ανακαταλάβει σχεδόν το σύνολο της πόλης, με την εξαίρεση λίγων συνοικιών, όπου έχουν συγκεντρωθεί  χιλιάδες άμαχοι, φοβούμενοι αντίποινα, καθώς επί χρόνια διέμεναν σε περιοχές της πόλης τις οποίες ήλεγχαν οι Σύροι αντάρτες.

Δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά, πιθανόν περισσότερα από 100, έχουν εγκλωβιστεί σε κτίριο που δέχεται σφοδρή επίθεση στο πολιορκούμενο ανατολικό Χαλέπι στη Συρία, καταγγέλλει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, επικαλούμενη γιατρό ο οποίος βρίσκεται στην πόλη.

Την Τρίτη, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για αναφορές που μιλούν για καθεστωτικές δυνάμεις που εκτελούν ομαδικά αμάχους επί τόπου, μιλώντας για «πλήρη κατάρρευση ανθρωπισμού».

Οι ανησυχητικές πληροφορίες έρχονται την ώρα που το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας φαίνεται να έχει περάσει εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο του Άσαντ.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από τη Συρία να επιτρέψει την παρακολούθηση της μεταχείρισης που επιφυλάσσει το συριακό καθεστώς στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν το ανατολικό Χαλέπι, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι και άλλων ανταρτοκρατούμενων πόλεων μπορεί να έχουν την ίδια μοίρα.

«Η συντριβή του Χαλεπιού, το ανυπολόγιστα τρομακτικό τίμημα στον λαό του, η αιματοχυσία, η αδικαιολόγητη σφαγή ανδρών, γυναικών και παιδιών, η καταστροφή – και είμαστε ακόμη μακράν του τέλους αυτή της ανελέητης σύγκρουσης» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζάιντ.

«Αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι μπορεί να επαναληφθεί στην Ντούμα, στη Ράκα, στην Ιντλίμπ. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί» είπε.

Η Τουρκία εξέφρασε «τρόμο και οργή», καταγγέλλοντας σφαγές αμάχων από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές τους στο ανατολικό Χαλέπι, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να μπει άμεσα τέλος στις επιθέσεις και να αρχίσει η ασφαλής εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού. Κατήγγειλε, επίσης, ότι το συριακό καθεστώς δεν δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη να το κάνουν αυτό και τόνισε ότι οι πράξεις της συριακής κυβέρνησης αποτελούν μαζικές εκτελέσεις.

Η Άγκυρα εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι σε δύο συνοικίες στο Χαλέπι, όπου βρίσκονται και αντάρτες, ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με μια παρόμοια μοίρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here