Το ΔΝΤ απειλεί τη συνοχή της ΕΕ- Εκτακτη σύνοδο κορυφής για τήρηση της συμφωνίας θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας-

Πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την επιμονή του ΔΝΤ που απέρριψε την ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών και ζητά συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα και εγγυήσεις ύψους 3,6 δις ευρώ προκειμένου να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα ε πληροφορίες, μετά την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων και την ματαίωση του έκτακτου Eurogroup της Μ. Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας, θα ζητήσει να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης με στόχο να εξασφαλισθεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας που θα θέσει το θέμα αυτό στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, θα υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι προβλέπει η συμφωνία αλλά τίποτα άλλο πέραν αυτής. Και θα ζητήσει απ όλα τα κράτη-μέλη να δεσμευθούν ότι θα κάνουν το ίδιο.

Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει να φέρει τους πάντες προ των ευθυνών τους καθώς η αδικαιολόγητη και ανερμάτιστη επιμονή του ΔΝΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα εκτός από την συμφωνία με την Ελλάδα, την ίδια την συνοχή και την ενότητα της ΕΕ.

Το ανησυχητικό εδώ είναι ότι την υπονομευτική στάση του ΔΝΤ, ενισχλύει και σιγοντάρει η Γερμανία, η οποία για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους, επιθυμία διακαώς την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συμβαίνει εδώ το εξής παράδοξο: Το ΔΝΤ γνωρίζοντας την επιθυμία της Γερμανίας, πιέζει για να επιβάλει τους όρους του. Και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β . Σόιμπλε, δείχνει διατεθειμένος να του κάνει τα χατίρια, διακινδυνεύοντας την ενότητα της Ευρώπης.

Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι ο κ. Τουσκ θα ανταποκριθεί στο ελληνικό αίτημα. Τουλάχιστον όχι πριν πάρει τη γνώμη της κ. Μέρκελ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here