Εκτακτη σύνοδος ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες για προστασία συνόρων, τρομοκρατία, εμπόριο όπλων

Εκτακτη, επείγουσα σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών των 28 της ΕΕ πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την δυνατότητα επικηρυγμένων με διεθνή εντάλματα τρομοκρατών, όπως ο Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, να μετακινούνται ανενόχλητοι στην Ευρώπη.

Τους υπουργούς θα απασχολήσουν η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, η συλλογή στοιχείων για αεροπορικές μετακινήσεις και το εμπόριο όπλων όπως και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Γαλλία και Βέλγιο επικαλούνται  τη διαδρομή του Αμπαούντ, ο οποίος φαίνεται πως ταξίδευε ανενόχλητος μεταξύ Συρίας και Ευρώπης. Ο αναφέρει το Associated Press, δείχνουν πως οι «28» θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί παρά στην απόφαση νέων μέτρων.

Αλλωστε η συλλογή πληροφοριών για όσους ταξιδεύουν αεροπορικά(PNR) και οι έλεγχοι στο της συνθήκης Σένγκεν, ισχύουν εδώ και χρόνια. Ο  Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συντονισθεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή.

Το προσφυγικό θα βρεθεί αναγκαστικά στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Ολάντ είχε μιλήσει για την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών ελέγχων πριν από την υποδοχή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι το θέμα του ελέγχου των προσφύγων πρέπει να «διευθετηθεί πολύ σύντομα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here