Εκπτώσεις στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών εξήγγειλε ο Κατρούγκαλος

 

Με δέλεαρ, νέα βελτιωμένη πρόταση που φέρνει έκπτωση στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών ώς και 50% για μια τριετία, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που εδωσε σήμερα Δευτέρα, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε για επανεξέταση του ύψους των εισφορών σε τρία χρόνια, ενώ κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τους επιστημονικούς φορείς.

Αναλυτικά, το υπ. Εργασίας προτείνει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Ετσι, για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ Η έκπτωση αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης (δηλαδή εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρικό, υγεία, εφάπαξ κ.τλ).

Στο τέλος της τριετίας οι εισφορές θα επανεξεταστούν, γιατί πράγματι σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλές, παραδέχτηκε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξουν μειώσεις γιατί δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι υφιστάμενες συντάξεις.

Με τις παρεμβάσεις που κάνουμε θα αυξηθεί ο φοροδοτική βάση, ώστε να έχουμε μείωση σε τρία χρόνια, είπε.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι με βάση το σχέδιό του θα υπάρξουν οφέλη για τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here