Εκλογές θρίλερ για την ανάδειξη νέου προέδρου στην Αργεντινή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI-A.P

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή για την ανάδειξη του διαδόχου της Κριστίν Φερνάντεζ. O Ντανιέλ Σιόλι, υποψήφιος των περονιστών για την διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες συγκέντρωσε το 36,5% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο (στις 22 Νοεμβρίου) απέναντι στον συντηρητικό Μαουρίσιο Μάκρι (τέως κυβερνήτη της πρωτεύουσας), ο οποίος συγκέντρωση το 35% των ψήφων.

Ο Σιόλι  έλαβε λιγότερες ψήφους και από τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Ρόλο κλειδί για τον β΄γύρο θα παίξει  ο τρίτος της προεδρικής μάχης, Σέρχιο Μάσα, υπουργός των περονιστών, ο οποίος όμως διαφώνησε και αποχώρησε. Το 21% που συγκέντρωσε του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Η αντιπολίτευση κέρδισε και τη μάχη της πρωτεύουσας. Η Μαρία Εουχένια Βιδάλ γίνεται η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες, επικρατώντας του Ανίμπαλ Φερνάντες, ενός από τους πλέον στενούς συνεργάτες της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες.

Τα τελευταία 12 χρόνια κυριατχεί στην Αργεντινή ο «Κιρσνερισμός» του Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες (2007-2015), η οποία  το 2011 συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο  54,11% ενώ το 2007, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία, εξελέγη επίσης στον πρώτο γύρ,ο με 45%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here