Εκθετο το Ισραήλ μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ για τερματισμό των εποικισμών στα Παλαιστινιακά εδάφη-Ανακαλεί πρεσβευτές

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον το Ισραήλ που έχει σε βάρος του μια ιστορικής σημασίας απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τερματισμό των εποικιστικών του δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο ΟΗΕ, χάρις στην αποχή των ΗΠΑ και τη μη άσκηση βέτο, καταδικάζει με τόσο εμφατικό τρόπο τους εποικισμούς των ισραηλινών, οι οποίοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν κάθε προπάθεια για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Παλαιστινιακό.

Η απόφαση-κόλαφος για το Ισραήλ δίνει νέα ώθηση στην απαίτηση της διεθνούς κοινότητας να τερματισθεί η απαίσχυντη κστοχή των παλαιστινιακών εδαφών και η προσπάθεια του Ισραήλ να αλλοιώσει την κατάσταση στο έδαφος, με τους εκατοντάδες εποικισμούς-φρούρια.

Η απόφαση Ομπάμα να μην ασκήσει βέτο και να απέχουν οι ΗΠΑ από την ψηφοφορία, ήταν η σημαντικότερη ίσως, πράξη της απερχόμενης διοίκησης καθώς ο νεοεκλεγείς Ντ. Τραμπ, έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με την στάση του.

Η απάντηση του Ισραήλ

Από τη πλευρά του το Ισραήλ, με δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ, καταδεικνύοντας έτσι το πόσο σέβεται τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, ανακάλεσε για διαβουλεύσεις, τους πρεσβευτές του Ισράηλ στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη ανακάλεσε για διαβουλεύσεις καθώς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί να δοθεί τέλος στην ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εισηγήθηκαν η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Βενεζουέλα και η Σενεγάλη.

Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Κις, δήλωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σενεγάλης στο Ισραήλ σε τρεις εβδομάδες, ενώ διέταξε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ακυρώσει όλα τα προγράμματα βοήθειας προς τη Σενεγάλη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here