Εκθεση κόλαφος για Μπλερ: Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν η «ύστατη λύση»

Μετά από αναμονή επτά ετών δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση Σίλκοτ για τον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ, η οποία είναι καταπέλτης σε βάρος του τότε βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ που πρωτοστάτησε μαζί με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους στην στρατιωτική εκστρατεία, λέγοντας του οκτώ μηνες πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων:«Μαζί σου, οτιδήποτε»…

Η στρατιωτική δράση «δεν ήταν η ύστατη λύση». Η Βρετανία δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνικές επιλογές πριν εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, τα στοιχεία για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Σαντάμ παρουσιάστηκαν με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα» και ο στρατιωτικός σχεδιασμός για τον πόλεμο και την επόμενη ημέρα ήταν «εντελώς ακατάλληλος», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση, αφήνοντας παντελώς εκτεθειμένο τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό για τις επιλογές του.

Παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Τετάρτης την πολυαναμενόμενη έκθεση που αριθμεί 2,6 εκατομμύρια λέξεις, ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας λόρδος σερ Τζον Σίλκοτ δήλωσε ότι «ο λαός του Ιράκ υπέφερε πάρα πολύ» εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης, η οποία «εξελίχθηκε πολύ άσχημα».

Πάντως στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στο εάν η επέμβαση του 2003 ήταν νόμιμη ή μη και η επιτροπή δεν αποφαίνεται ότι ο Τόνι Μπλερ και η κυβέρνησή του παραπλάνησαν εσκεμμένα τη Βουλή των Κοινοτήτων και τον βρετανικό λαό.

Η επιτροπή εξέτασε 150 μάρτυρες και ανέλυσε 150.000 έγγραφα.

Ο Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, κατηγορείται ότι εξαπάτησε τον πληθυσμό ισχυριζόμενος ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής, υπόθεση που δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Μία πρώτη επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2004 ανέφερε ότι ο Τόνι Μπλερ είχε υπερβάλει ενώπιον του Κοινοβουλίου για την απειλή που συνιστούσε ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν , αν και ο συντάκτης της, Ρόμπιν Μπάτλερ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο πρώην πρωθυπουργός «πίστευε πραγματικά αυτά που έλεγε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here