Εκδηλώσεις παράδοσης και αλληλεγγύης σε Ν.Ιωνία-Φιλαδέλφεια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (29/1) στο Συνεδριακό κέντρο της Νέας Ιωνίας, η εκδήλωση «Διαβάζουμε το βιβλίο της μνήμης – Συναντιόμαστε στις κουζίνες των λαών», που εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου», την οποία διοργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας – Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με την «Εφημερίδα των Συντακτών», την «Αλληλεγγύη για Όλους» και το δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού κέντρου της Νέας Ιωνίας πρόσφυγες από το χθες και το σήμερα, ξετύλιξαν το νήμα της ιστορίας τους και ενίσχυσαν τη συλλογική μνήμη μέσω της προφορικής παράδοσης, με συνοδεία αφηγήσεων και προβολών απ’ το αρχειακό υλικό των Δήμων Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, αλλά και υπέροχων μελωδικών τραγουδιών, σμυρναίικων και της προσφυγιάς, από τις χορωδίες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, του χορευτικού ομίλου Νέας Ερυθραίας και του δικτύου μεταναστριών «Μέλισσα».

Κεντρικά πρόσωπα στη μεγάλη γιορτή, ο γεννημένος το 1914, Συμεών Ευθυμιάδης, από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, που έφτασε το 1926, χωρίς τον πατέρα του, στον Πειραιά, η μητέρα τεσσάρων παιδιών από τη Ζιμπάμπουε, Κλικ Νγκουέρε, της οποίας η πολυτάραχη ιστορία καταγράφηκε και έγινε κινηματογραφικό φιλμ, και ο νεαρός, Αλί Μοχαμαντί, από το Αφγανιστάν, που πέρασε από βουνά και θάλασσες μέχρι να φτάσει στον τόπο μας και που πλέον βοηθά ως διερμηνέας στην Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα.

Η κα. Κλικ Νγκουέρε

Ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, κατά την έναρξη της εκδήλωσης σημείωσε πως: «Είμαστε δύο πόλεις με προσφυγικές ρίζες και δε μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στο προσφυγικό δράμα. Η εκδήλωση στέλνει το μήνυμα ότι η μοίρα όλων των ανθρώπων είναι κοινή. Τα σχολεία και οι μαθητές υποδέχτηκαν με μεγάλο  ενθουσιασμό τη δράση».

Ο κ. Αλί Μοχαμαντί

Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, από την πλευρά του, τόνισε ότι: «Σήμερα, που τα προσφυγικά ρεύματα αυξάνονται, δείχνουμε σε όλον τον κόσμο τι σημαίνει πολιτισμός και ανθρωπισμός. ΟΙ δημότες ευαισθητοποιήθηκαν και αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια. Θέλουμε να συνεχίσουμε με περισσότερες παρεμβάσεις και εκδηλώσεις».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι «Συναντήθηκαν στις κουζίνες των λαών» και δοκίμασαν γεύσεις που πρόσφεραν o Σύλλογος Ινεπολιτών Κασταμονιτών, η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, ο Σύλλογος Αλλαγιωτών, ο Σύλλογος Σμυρνιών, ο Σύλλογος Θεσσαλών, ο Σύλλογος Ρουμελιωτών και ο Σύλλογος Ηπειρωτών, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καππαδοκίας και η Ένωση Γυναικών «Δημιουργία».

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση «Στηρίζουμε το ταξίδι» με τη συμμετοχή 12.310 μαθητών από 83 σχολεία των Δήμων Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Οι μαθητές γεμίζουν σακίδια για τους συνομήλικούς τους πρόσφυγες και στέλνουν ευχές που θα τους δώσουν κουράγιο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου» έχει ως εξής:

«ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»: Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, 7.00 μ.μ., στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) Νέας Φιλαδέλφειας (Δεκελείας 152) συζητούμε για την προσφυγική κρίση με θεσμικούς φορείς και εθελοντές, αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναλάβουν δράση.

«ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ»: Δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας και στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. Νέας Φιλαδέλφειας. Εικόνες από το πέρασμα των προσφύγων το 1922 από το αρχειακό υλικό των Δήμων και σημερινών προσφύγων του φωτορεπόρτερ της Εφημερίδας των Συντακτών, Βασίλη Μαθιουδάκη. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here