Εισήγηση υπέρ της υπαγωγής των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ στο νόμο Κατσέλη

Εισήγηση υπέρ της υπαγωγής των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στις ευνοικές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έκαναν σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου και ο αρεοπαγίτης Γιώργος Αναστασάκος.

Το θέμα που ετέθη στην Ολομέλεια είναι αν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ, μπορεί να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» (νόμος 3869/2010) μετά την  κατάργηση του Οργανισμού και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους  στον ΟΕΑΔ.

Οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία δίνονταν μόνο από τον Οργανισμό (χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών) ήταν ειδικές κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως Άτομα με Αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί περίπου 80.000 δάνεια, που είναι ακόμα ενεργά. Το 55% των δανείων αυτών, δηλαδή περίπου 55.000, δεν εξυπηρετούνται καθώς οι δικαιούχοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Και η ανώτατη εισαγγλεική λειτουργός και ο αρεοπαγίτης πρότειναν να υπαχθούν τα στεγαστικά δάνεια στο νόμο Κατσέλη για όσους έχουν πραγματική αδυναμία να τα αποπληρώσουν, όχι όμως και τα «προσωπικά  δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς εργαζόμενους, συνταξιούχους  και υπαλλήλους του Οργανισμού.

Τα δάνεια αυτά είχαν χορηγηθεί προς αντιμετώπιση εκτάκτων εξόδων, όπως είναι  σε περιπτώσεις γάμων, τοκετών, θανάτων, σοβαρών ασθενειών,  κ.λπ.

Η  Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here