Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Φιλική δικαιοσύνη για ανήλικους

«Σε σύγχρονη κοινωνική απαίτηση έχει σήμερα αναδειχθεί η ανάγκη λειτουργίας μιας φιλικής δικαιοσύνης που θα προλαμβάνει την παραβατικότητα των ανηλίκων ή την υποτροπή της, φροντίζοντας την ψυχική τους υγεία».

Αυτό επεσήμανε από τα Χανιά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου κατά την διάρκεια επιμορφωτικου σεμινάριου  στο ΚΑΜ με τη συμμετοχή επιστημόνων- νομικών επαγγελμάτων, δικαστικών &εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται υποθέσεις απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της ουσιώδης ομιλίας της «Πρέπει να μάθουμε να ακούμε τον ανήλικο παραβάτη, προσεκτικά, χωρίς διακοπές, ειρωνίες, αποδοκιμασίες. Ο διάλογος με τον ανήλικο ενός ατόμου εξουσίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί εκπαίδευση, υπομονή, επιμονή, ενσυναίσθηση. Αναποτελεσματικές είναι και οι εντολές, οι απειλές, οι παραινέσεις, οι ηθικολογίες, οι συμβουλές, οι διαταγές, η σκληρή κριτική, οι διαγνώσεις, ο ανακριτικός τρόπος επικοινωνίας».

isangeleas-ap-chania-2

Αποτελεσματική παρέμβαση της φιλικής δικαιοσύνης , υπογράμμισε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι « το κτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης του επαγγελματία με τον ανήλικο παραβάτη και η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ τους ώστε ο ανήλικος να οδηγηθεί στην ανεύρεση λύσεων μόνος του για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά και την παραβατική του συμπεριφορά και την επιλογή λύσεων για την περαιτέρω πορεία του και ένταξη του. Μόνο με την λειτουργία μιας φιλικής δικαιοσύνης θα επιτύχουμε την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ανηλίκων παραβατών αλλά και την πρόληψη της περαιτέρω παραβατικότητας τους.

Δεν μένει συνεπώς τίποτε άλλο από το να επαναθεμελιώσουμε τους τρόπους, τους σκοπούς μας για να βρουμε καλές πρακτικές εμείς οι δικαστικοί λειτουργοί, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι για την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας αλλά και με συνεργασία και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες είτε είναι ψυχικής υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α».

«Παραβατικότητα ανηλίκων, θυματοποίηση ανηλίκων και όλα τα σχετικά προβλήματα δεν λύνονται από ‘’ μοναχικούς λύκους’’ αλλά μόνον μέσω της διακλαδικότητας και της διεπιστημονικότητας» κατέληξε η η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here