Ειρηνοδικείο Καλαμάτας επαναφέρει τον 13ο και 14 μισθό των δημοσίων υπαλλήλων

Απόφαση του Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, αλλάζει τα δεδομένα για το 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Το δικαστήριο δικαίωσε δικαστικούς υπαλλήλους επιβάλλοντας στο Ελληνικό Δημόσιο να τους καταβάλει τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έχει εκδοθεί και από το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης πριν από καιρό.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτος πάντως θα κριθείτελεσίδικα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας που θα συζητήσει την υπόθεση, αφού το ελληνικό Δημόσιο δια του δικηγόρου του θα καταθέσει έφεση.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Θάρρος» της Μεσσηνίας που δημοσίευσε την απόφαση, ο δικαστής στο σκεπτικό του ελέγχει ουσιαστικά τη νομοθετική εξουσία, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η επιβολή μέτρων προς εξυπηρέτηση δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας δεν δικαιολογεί εν λευκώ και εκ προοιμίου οποιοδήποτε μέτρο με οποιοδήποτε κόστος».

Προσθέτει ότι «η επιλογή των συγκεκριμένων μέτρων δεν ανήκει στην ανέλεγκτη διαπλαστική εξουσία του νομοθέτη, ο οποίος ελέγχεται ως προς την τήρηση της συνταγματικής επιταγής για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και δεσμεύεται από τα όρια που θέτουν οι ως άνω απορρέουσες από τις συνταγματικές και τις υπερκείμενες νομοθετικά διεθνείς συμβάσεις διατάξεις αρχές, την υπέρβαση των οποίων με κριτήρια την ένταση, τη διάρκεια και τη σώρευση των μέτρων, τη δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των πολιτών, καθώς και την αιτιολόγηση και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και της αποτελεσματικότητάς τους, ελέγχουν τα δικαστήρια», τα οποία καλούνται να αποκαταστήσουν τα μέτρα που παραβιάζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here