Ειρήνη Μητσοτάκη: Τα μυστικά των καταδύσεων

 

Η κατάδυση είναι ένα από τα πιο μαγικά σπορ που μπορείτε να επιλέξετε σαν χόμπι, ιδιαίτερα στη χώρα μας που έχει την τύχη να είναι περιτριγυρισμένη από θάλασσα.Όσοι έχουν την τύχη να κάνουν καταδύσεις αναφέρουν ότι τόσο τη επαφή με το νερό, όσο και η περιήγηση σε έναν κόσμο καλά κρυμμένο και απομακρυσμένο από την καθημερινότητά μας, είναι μόνο δύο από τα στοιχεία, που κάνουν την κάνουν μία περιπέτεια σε έναν κόσμο που ηχεί μόνο ηρεμία και φωτίζεται μόνο από τις ζωοδότες αχτίνες του ηλίου. Η Ειρήνη Μητσοτάκη (IDC Staff Instructor PADI, 2* Εκπαιδεύτρια ΕΟΥΔΑΑΚΤ-CMAS, EFR Instructor ) μιλά για τα μυστικά των καταδύσεων.

-Τί είναι το Scuba Dive;

Η λέξη Scuba είναι τα ακρώνυμα Self Contained Underwater Breathing Apparatus (Αυτόνομη Υποβρύχια Αναπνευστική Συσκευή). Γίνεται με αυτόνομη συσκευή υποβρύχιας αναπνοής. Η αρχή γίνεται συνήθως με την «κατάδυση γνωριμίας», κατά την οποία εκπαιδεύεστε για μία ή δύο ώρες, έρχεστε σε επαφή με τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας, ενώ κάνετε και μία κατάδυση σε μικρό βάθος.

-Πώς θα ξεκινήσω Scuba Dive;

Συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα Discover Scuba Diving θα μπορέσετε να καταδυθείτε αυτόνομα (με συνοδεία έμπειρου εκπαιδευτή) για πρώτη φορά και να ανακαλύψετε το βυθό.Μολονότι δεν πρόκειται για πραγματική πιστοποίηση στην αυτόνομη κατάδυση, κατά τη διάρκεια του Discover Scuba Diving θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης σε ρηχά νερά και θα ζήσετε μια γρήγορη και εύκολη εισαγωγή στην υποβρύχια εξερεύνηση.Η δραστηριότητα στο σύνολο της διαρκεί 3 ώρες και υποβρυχίως θα παραμείνετε για τουλάχιστον 45 λεπτά. Θα πρέπει να είσαστε τουλάχιστον 10 ετών.Το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση των βυθών είναι το πρώτο σχολείο πιστοποίησης Open Water Diver Course.

-Υπάρχουν περιορισμοί (ηλικία, φυσική κατάσταση κτλ) στην κατάδυση;

Πρέπει κάποιος που θέλεις να ασχοληθεί να μην έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και να έχει καλή φυσική κατάσταση. Σε υποψήφιους δύτες ηλικίας άνω των 45 ετών χρειάζεται χαρτί από παθολόγο ή καρδιολόγο.

-Κάποιος που θέλει να μάθει κατάδυση θα πρέπει να πάει σε μία σχολή; Η μπορεί να ξεκινήσει και μόνος του;

Πρέπει να εκπαιδευτεί σε σχολή, που ακολουθεί προγράμματα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και να πιστοποιηθεί δύτης. Η σχολή μας βγάζει πιστοποιήσεις του οργανισμού PADI. Ένας οργανισμός που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

-Ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας στην κατάδυση;

Παρακολουθώντας την πρώτη εκπαίδευση ο αυτοδύτης μαθαίνει όλους τους κανόνες ασφαλείας. Ενδεικτικά αναφέρω, βουτάμε πάντα με ζευγάρι, τσεκάρουμε πάντα τον αέρα μας κ.α. Πολύ βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να γνωρίζω τα όρια μου και να τα τηρώ.

Πηγη: http://www.huffingtonpost.gr/

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here