Εικόνες από την τρομακτική καθίζηση στο Καλπάκι -τυχερός ο κτηνοτρόφος και τα ζώα

Άνοιξε «κρατήρας» βάθους 20 μέτρων στο Καλπάκι Ιωαννίνων

Με το φως της ημέρας οι εικόνες από την καθίζηση στο Καλπάκι είναι έως και τρομακτικές., Μόλις πέντε μέτρα  πιο πέρα ένα πρόχειρο ποιμνιοστάσιο ο κτηνοτρόφος και τα ζώα του  οποίου στάθηκαν πολύ τυχερά.

Το βάθος του κρατήρα εκτιμάται στα 20 εως 30 μέτρα

 

 

Στο σημείο βρίσκονται και πολλοί κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι σημειώνουν πως ποτέ κατά το παρελθόν, δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανάλογο γεωλογικό φαινόμενο. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζουν να σημειώνονται μικροκατολισθήσεις.

Η βροχόπτωση έχει επιδεινώσει την κατάσταση και έχει αυξήσει την έκταση του κρατήρα που άνοιξε στο έδαφος.

Ο δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΙΓΜΕ κλιμάκιο του οποίου αναμένεται να φτάσει στο σημείο της καθίζησης.

Ο κ. Καψάλης είπε πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, η βύθιση του εδάφους έχει σχέση με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή.

Ομως οι κάτοικοι ανησυχούν γιατί δεν ξέρουν αν τα σπίτια τους έχουν από κάτω κάποιο ασταθές ασβεστολιθικό  υπόστρωμα που ίσως επηρεαστεί ετεροχρονισμένα από το σεισμό

Από τύχη την ώρα της κατάρρευσης του εδάφους που έγινε δίπλα σε μαντρί, δεν βρίσκονταν εκεί ο βοσκός και τα ζώα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που βρέθηκαν στο σημείο, εκτιμάται πως το βάθος του «κρατήρα» που άνοιξε, ξεπερνά τα 20 μέτρα, ενώ η συνολική επιφάνεια της καθίζησης αγγίζει τα 200 τ.μ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here