Ειδομένη: Διαμαρτυρία προσφύγων για τα κλειστά σύνορα-Πάνω από 50.000 οι εγκλωβισμένοι

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Με συγκέντρωση πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στον καταυλισμό της Ειδομένης, διαμαρτύρονται πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, για τα κλειστά σύνορα, τα οποία κρατούν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένους πάνω από 50.000 πρόσφυγε σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα, κρατώντας χαρτόνια με συνθήματα «Μέρκελ, μας απογοήτευσες», «Αν δεν θέλετε να μας δώσετε ανθρώπινα δικαιώματα, δώστε μας τουλάχιστον τα δικαιώματα που θα δίνατε στα ζώα», ενώ όλοι μαζί φωνάζουν ρυθμικά «Όχι τροφή, όχι νερό ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα».

Νωρίτερα, Κούρδοι Γεζίντι πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο χωριό της Ειδομένης θέλοντας, όπως έλεγαν, να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στο δικό τους ξεχωριστό ζήτημα, ότι δηλαδή πρόκειται για μια μειονότητα που διώκεται βάναυσα από τον ISIS, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διωγμούς και απαγωγές και γι’ αυτούς ο μόνος δρόμος επιβίωσης είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στους 50.411 οι εγκλωβισμένοι

Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Επισήμως, σύμφωνα με το Λιμενικό, συνολικά 2.093 πρόσφυγες διασώθηκαν την τελευταία εβδομάδα (15-21/3) από λιμενικούς, σε 39 περιστατικά σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Η αυξημένη αυτή ροή, δεύτερη ημρα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δείχνει ότι δύσκολα θα μειωθούν οι ροές προσφύγων με τέτοια αμφίβολης αποτελεσματικότητας και νομιμότητας, κατασταλτικά μέτρα.

Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Αναζητούνται νέοι χώροι φιλοξενίας στην Αττική-Βουλιάζει το λιμάνι του Πειραιά

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, αυτή τη στιγμή στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).

Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).

Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα.

Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από την Κυριακή στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here