ΕΕ: Τον Μάρτιο οι οριστικές αποφάσεις. Μέρκελ-Ολάντ: Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες για περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν τηρεί επαρκώς την υπόσχεση στους πολίτες της για ευημερία» αναγνώρισε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την συμβολική, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Φρανσουά Ολάντ από την Μπρατισλάβα. Στέλνοντας το μήνυμα ότι θα εργαστούν από κοινού «πολύ εντατικά» για την «επιτυχία» της ΕΕ, Μέρκελ και Ολάντ παρουσίασαν τον «οδικό χάρτη» της επιχείρησης-ανάκτηση εμπιστοσύνης στην Ένωση στη σκιά της ψήφου υπέρ του Brexit.
«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδια και τις προτάσεις τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην ΕΕ έως τον Μάρτιο του 2017 και την επετειακή Σύνοδο Κορυφής για την Ιδρυτική Διακήρυξη της Ρώμης.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι εργασίες θα γίνουν στη βάση της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ατζέντα της Μπρατισλάβα θα αποτελέσει τη βάση για να εργαστούμε τους επόμενους μήνες» τόνισε η Μέρκελ. «Γαλλία και Γερμανία θα στηρίξουν απόλυτα αυτή την οδό» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών και στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία.

«Όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια, αναφερθήκαμε στο θέμα της τρομοκρατίας και συμφωνήσαμε να συζητηθούν μέσα στους ερχόμενους μήνες οι γαλλογερμανικές προτάσεις», με στόχο να υιοθετηθούν.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες συνεργασίες και στον τομέα της Άμυνας, όπου μπορούν να επιτευχθούν πολλά» τόνισε η Μέρκελ.

Συμπλήρωσε ότι το πνεύμα της Μπρατισλάβα ήταν πνεύμα συνεργασίας. «Όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους» κατέληξε.

Και υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία, τις αξίες βάσει των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση το 1957.

Ολάντ: Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να απαντήσουμε στις προσδοκίες των λαών και ποιες είναι οι ιστορικές μας ευθύνες, είπε. Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για την Ευρώπη και θέσαμε το χρονικό πλαίσιο για τη γραμμή που πρέπει να χαράξουμε τους επόμενους μήνες.

Ορόσημο για την επίσημη κατάθεση προτάσεων είναι ο Μάρτιος και η 60ή επέτειος από την Ιδρυτική Διακήρυξη της Ρώμης.

Στις προτεραιότητες των «27», τόνισε ο Ολάντ, ανήκει η ασφάλεια και η προστασία των εξωτερικών συνόρων με σεβασμό στο δικαίωμα ασύλου αλλά και με γνώμονα τις ευθύνες ως προς την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την προστασία των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή -Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία.

Υπάρχει επίσης ευθύνη ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας -πρέπει να καταρτίσουμε μέτρα που να είναι αποτελεσματικά, επισήμανε.

Προτεραιότητα είναι επίσης η άμυνα της Ευρώπης, στη βάση προτάσεων που έχουν καταθέσει Βερολίνο και Παρίσι, παράλληλα με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση και τις υποδομές του μέλλοντος, την ψηφιακή τεχνολογία και την οικονομία.

Ειδικά για τους νέους, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η νεολαία θα πρέπει να ενστερνιστεί τις ιδέες που έχει η Ευρώπη, τη δημιουργία, τον πολιτισμό, τα ιδανικά της Ευρώπης. Είναι ο μόνος τρόπος να εγγυηθούμε το μέλλον των νέων και ο μόνος τρόπος να γίνει η νεολαία συμμέτοχος όλων των προσπαθειών που καταβάλει η Ευρώπη, υπογράμμισε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here