ΕΕ-Βερολίνο: Να αδειάσει η Ειδομένη, δεν ανοίγουν τα σύνορα

Σαφές μήνυμα προς τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη, να μην ακούν την παραπληφόρηση διάφορων ΜΚΟ ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση, απηύθυναν η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση. Μάλιστα το Βερολίνο, προς άρση παρεξηγήσεων, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να μεταφερθούν πρόσφυγες από την Ειδομένη στη Γερμανία.  

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην καταυλισμό της Ειδομένης, η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στέλνει το ίδιο μήνυμα προς τους πρόσφυγες να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής και να μην επιχειρούν «επικίνδυνες και παράτυπες διαδρομές».

Πρόσθεσε δε πως η Επιτροπή καλεί όλες τις εμπλεκόμενες «αρχές» και τις «Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις» να παράσχουν τις «σωστές πληροφορίες» στους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί για να αποφευχθούν «παρόμοια περιστατικά».

Βερολίνο: μας ανησυχεί η κατάσταση στην Ειδομένη, να πάνε οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί «με ανησυχία τόσο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης όσο και τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 24-48 ώρες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ».

Επανέλαβε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μετακινηθούν από την Ειδομένη στα κατάλληλα καταλύματα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες μια χώρα με συμπεριφορές όπως αυτή της ΠΓΔΜ δεν έχει θέση στην ΕΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι».

«Στόχος μας στην ΕΕ είναι να επιστρέψουμε όσον αφορά το προσφυγικό σε συντεταγμένες διαδικασίες. Και η διαδικασία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην ΕΕ υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα. Και για αυτά τα αιτήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων» πρόσθεσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας υποδοχής τους.

«Παρακαλούμε για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες να κάνουν χρήση των εναλλακτικών που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες είναι σίγουρα καλύτερες για αυτούς και τα παιδιά τους από αυτό που βρίσκουν αυτή την στιγμή στην Ειδομένη» τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Το σημαντικό είναι να λέμε συνεχώς σε αυτούς τους ανθρώπους στον προσωρινό καταυλισμό αυτό που η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ, λένε τις τελευταίες εβδομάδες: πηγαίνετε στα καλύτερα καταλύματα, τα πιο ασφαλή, με πιο υγιεινές συνθήκες, που προτείνουν οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες» συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι δρόμος που υπόσχεται επιτυχία το να προσπαθούν εκεί να περάσουν τα σύνορα – είτε παρασυρμένοι είτε όχι από ακτιβιστές, αυτό σίγουρα δεν μπορούμε να το αποδείξουμε από εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει η προοπτική κάποιοι πρόσφυγες από την Ειδομένη να μεταφερθούν κατευθείαν σε γερμανικά κρατίδια π.χ. στη Θουριγγία, όπως η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να φροντίσει επαρκώς τους ανθρώπους εντός Ελλάδας. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, προσέθεσε, δίνεται στην Ελλάδα σημαντική στήριξη από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here