ΕΕΚ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφώνησαν κοινή κάθοδο στις εκλογές

Tην κοινή κάθοδό του στις εκλογές με το μετωπικό σχήμα της ANTAPΣYA ανακοινώνει το EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA (EEK-Tροτσκιστές).

Oι «fast track» εκλογές, στις οποίες προσέφυγε ο Tσίπρας μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε η ψήφιση του 3ου Mνημονίου και η συνθηκολόγησή του με τους ντόπιους και διεθνείς δανειστές, γίνονται μέσα σε συνθήκες επιδείνωσης της παγκόσμιας, δομικής και συστημικής κρίσης του καπιταλισμού, με τους πολέμους να απλώνονται από την ανατολική Eυρώπη (Oυκρανία) μέχρι τη Mέση Aνατολή και την Aφρική, με τα κύματα των απελπισμένων προσφύγων να θαλασσοπνίγονται στο Aιγαίο και τη Mεσόγειο· σε συνθήκες ολοκληρωτικής οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας και κρίσης εξουσίας στην Eλλάδα, και έσχατης καταισχύνης του τελευταίου δεκανικιού της αστικής εξουσίας, του αριστερού ρεφορμιστικού ΣYPIZA.

Mέσα σ’ αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, EEK θεωρεί αναγκαία την σύμπτυξη ενός ενιαίου ταξικού μετώπου πάλης για να δοθεί μια εργατική απάντηση στην κρίση, στην επίθεση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου των τοκογλύφων, στη γιγάντια ανεργία, το κλείσιμο των εργοστασίων και μικρομάγαζων, την εξαθλίωση και την απανθρωποποίηση.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ε.Ε.Κ.

Συναντήθηκαν αντιπροσωπείες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΕΚ, οι οποίες συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις και την δυνατότητα πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας εν όψει των εκλογών της 20.09.2015.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασε το ανοιχτό κάλεσμα πολιτικής συνεργασίας και στα προγραμματικά του σημεία διαπιστώθηκε συμφωνία. Κοινός τόπος είναι ότι το πρώτο καθήκον της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι η συμβολή στην ανάπτυξη ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ρήξης και ανατροπής για να μην περάσει το τρίτο μνημόνιο, για να σαρωθούν τα παλιότερα μνημόνια και όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι με στόχο την άμεση και «μονομερή» ικανοποίηση των κοινωνικών – οικονομικών – πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των ανέργων, των φτωχών, των μικρομεσαίων και της φτωχής αγροτιάς.

Συμφωνήθηκε ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε σε πλατιά λαϊκά στρώματα ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος για την εργαζόμενη πλειοψηφία χωρίς σύγκρουση και ρήξη με το κεφάλαιο, τη στρατηγική του για το ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων. Ότι υπάρχει εναλλακτική απέναντι στον καπιταλιστικό μονόδρομο, με μέτρα όπως εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, μη αναγνώριση παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, άμεση «μονομερής» ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων αναγκών, άμεση ρήξη και έξοδος από ευρωζώνη και ΕΕ. Η ρήξη και έξοδος από ευρωζώνη/ΕΕ παλεύουμε να έχει αντικαπιταλιστικό, διεθνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, βασιζόμενη στη συνεργασία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης και των κινημάτων τους, σε σύγχρονη σοσιαλιστική και κομμουνιστική κατεύθυνση.

Υποκείμενο επιβολής ενός τέτοιου προγράμματος δεν μπορεί παρά να είναι ο οργανωμένος λαός, με επικεφαλής ένα ανασυγκροτημένο ταξικό εργατικό κίνημα, σε μια πορεία διεκδικήσεων, κατακτήσεων, ανατροπής και ρήξης με την αστική εξουσία και το κράτος της για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Στη βάση αυτή ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΕΚ αποφασίζουν να συνεργαστούν εκλογικά στις επικείμενες εκλογές της 20.09. Αυτονόητο είναι ότι κάθε δύναμη έχει την αυτοτέλεια στα πλαίσια της πολιτικής -εκλογικής συνεργασίας να προβάλλει το δικό της πρόγραμμα. Επίσης, κατανοώντας την ανάγκη βαθέματος της συνεργασίας των δυνάμεων με αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιΕΕ και ανατρεπτικό προσανατολισμό, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΕΚ είναι σύμφωνοι ότι η εκλογική συνεργασία είναι ένα πρώτο βήμα σε μια πορεία πολιτικής συνεργασίας, κοινής δράσης και θεωρητικού – πολιτικού διαλόγου και πρωτοβουλιών στην κοινή μας στράτευση για την προώθηση της υπόθεσης της εργατικής τάξης, για την συγκρότηση μιας άλλης αριστεράς που θα φτάσει μέχρι το τέλος το αίτημα της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here