Εδώ βασιλεύει η » μαφία του ύπνου». Δείτε το βίντεο

«Αν θες να καταλάβεις πόσο δυνατός είναι κάποιος, δες πού κοιμάται».  Νέο Δελχί.  Μόλις πέσει το σκοτάδι, μια κατηγορία αετονύχηδων κάνει την εμφάνισή της . Είναι η μαφία του ύνου. Στη πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων, δεκάδες χιλιάδες άστεγοι νοικιάζουν κάθε  βράδυ για ελάχιστα  χρήματα μια κουβέρτα και κοιμούνται όπου βρούν. Στο δρόμο φυσικά.  

Οι περιπλανώμενοι σε μικροδουλειές την ημέρα, αυτοί με τα ποδήλατα-ταξί, οι ζητιάνοι, οι άστεγοι, άρρωστοι και μέθυσοι, έρχονται και νοικιάζουν για το βράδυ ένα ράντζο, μια κουβέρτα -κουρελού,  για 20 ρουπίες, ούτε 30 λεπτά του ευρώ δηλαδή.

Οταν κάνει κρύο, η τιμή ανεβαίνει σε 50 από 30 ρουπίες. Σε άλλη γειτονιά, τα πεζοδρόμια είναι μοιρασμένα ανά » ξενοδόχο» που νοικιάζει κουβέρτες. Αν η κουβέρτα δεν φτάνει  κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο για ζεστασιά. Οσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, ανάβουν φωτιές με πλαστικά και σκουπίδια και προσπαθούν να μαζευτούν γύρω τους.

Αυτό είναι το θέμα του  ντοκιμαντέρ  του Ινδού Σαουνάκ Σεν « Πόλεις του ύπνου  που δημοσιοποιήθηκε και στους New York Times. «Αν θες να καταλάβεις πόσο δυνατός είναι κάποιος, δες πού κοιμάται» λέει στο ντοκιμαντέρ ένας από τους καταναλωτές της νυχτερινής οικονομίας. «.Ο ύπνος είναι το πιο απαιτητικό αφεντικό όταν έρχεται. Πρώτοι αναγνωρίσαμε την απόλυτη οικονομική δύναμη του ύπνου», λέει ένας από τους «παρόχους» των ..νυχτερινών υπηρεσιώ.ν

Εδώ στους σκοτεινούς ρόμου στο Νέο Δελχί, κάθε βράδυ οι Αρχές βρίσκουν γύρω στα 3.000 πτώματα αστέγων το χρόνο. Ανθρωποι χωρίς όνομα, χωρίς χαρτιά.  Στην πλειοψηφία τους είναι άντρες , πάμφτωχοι εργάτες που έρχονται από την επαρχία της Ινδίας για να ζήσουν καλύτερα.

 

 

 

 

 

Υποτίθεται ότι, βάσει απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, οι πόλεις πρέπει να παρέχουν κάλυψη για αστέγους ίσους με το 0,1% του πληθυσμού τους.  Το Νέο Δελχί έχει θέσεις για 18.000 άτομα, αλλά όταν οι άστεγοι υπολογίζονται σε 100.000 τέτοιες λύσεις είναι αναπόφευκτες.

Προφανώς είναι παράνομες, αλλά το σύστημα δουλεύει υπόγεια και αποτελεσματικά: δωράκια σε αστυνομικούς και οδοκαθαριστές να μην ενοχλούν τους «ενοίκους» του υπνωτηρίου, συμφωνίες με πορτοφολάδες να μην ασχολούνται μαζί τους, περιοχές μοιρασμένες ανά «ξενοδόχο», ακόμα και διευκολύνσεις με λίγα χρήματα για τους πιο καλούς «ενοίκους». Υπόγεια αλλά και αόρατα για την υπόλοιπη κοινωνία.

 

 

 

screen-shot-2015-08-14-at-2-53-26-pm
Εικόνα από το ντοκιμαντέρ (citiesofsleep.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here