Εγκρίνει η Κομισιόν το νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

Η Κομισιόν στηρίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού πρακτορείου Euractiv.

Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Euractiv ανέφερε πως οι διαδικασίες χορήγησης αδειών τηλεοπτικού περιεχομένου είναι αρμοδιότητα της κάθε κυβέρνησης, αφού αυτές δεν υπόκεινται σε κοινοτική εναρμόνιση.

Τόνισε μάλιστα ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών περιλαμβάνεται στη Συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, αλλά στο κομμάτι που «σχετίζεται με τη δημοσιονομική του επίδραση».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στα υπάρχοντα ελληνικά media (με προεξάρχοντα, προφανώς, τα ιδιωτικά κανάλια) η ελευθερία του Τύπου σημείωσε δραματική πτώση. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με τον οποίο η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε από την 31η το 2008 στην 91η το 2015 (σε σύνολο 180 χωρών).

«Για την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος νόμος για τα media είναι μια καλή ευκαιρία να απογυμνωθεί το παλιό σύστημα που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε αδιέξοδο, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον αντιλαμβάνονται ως προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει πλήρως τα media», υπογραμμίζει το Euroactiv.

Προσθέτει, δε, ότι σε μια προσπάθεια να κόψει τους δεσμούς μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων – ο νέος νόμος εξαιρεί από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις άδειες, τόσο κανάλια που σήμερα επιβαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και εργολάβους του Δημοσίου, όπως οι κατασκευαστές. «Το γεγονός ότι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών δραστηριοποιούνταν ταυτόχρονα στον κατασκευαστικό τομέα έφερε αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις σε δύσκολη θέση στο παρελθόν», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Euractiv, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που ποτέ δεν έχει υλοποιήσει καμία επίσημη διαδικασία αδειοδότησης για τα ιδιωτικά κανάλια, εδώ και 25 χρόνια. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here