«Εγκλημα και Τιμωρία» μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στο Εθνικό

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα και στοχαστή Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, το « Εγκλημα και Τιμωρία»  που παρουσιαζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο , μετά την μεγάλη επιτυχία, παρατείνει τις παραστάσεις του και μεταφέρεται στην Κεντρική Σκηνή μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφκι παρουσιάζεται από τις 23 Δεκεμβρίου 2015 στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Υπόθεση έργου
Στην Αγία Πετρούπολη του 19ου αιώνα, ο φοιτητής της Νομικής Ρασκολνικώφ πραγματοποιεί έναν διπλό φόνο, καλύπτοντάς τον με το ιδεολογικό περίβλημα της απονομής μιας ιδιότυπης δικαιοσύνης. Όμως το έγκλημά του θα προκαλέσει τους ανθρώπινους και τους θείους νόμους, που θα ζητήσουν το οφειλόμενο αντίτιμο, σέρνοντας τον δράστη σ’ έναν μοναχικό και εφιαλτικό δρόμο. Η συνείδησή του είναι η σκληρότερη τιμωρία, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει, παρά μόνο ακολουθώντας το δρόμο της αγάπης και της μετάνοιας.

Η βαθιά μελέτη της ανθρώπινης ψυχής και των σκοτεινών νόμων που τη διέπουν καθιερώνει το αριστούργημα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα ως μια διαχρονική  και πάντα επίκαιρη λογοτεχνική ανατομία του υποσυνείδητου, γραμμένη το 1866, σε μια  εποχή που ο όρος υποσυνείδητο δεν είχε ακόμη επινοηθεί.

Ο Ντοστογιέφσκι εμπνεύστηκε το έργο από ένα αληθινό περιστατικό, που συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1860, όταν ένας φοιτητής δολοφόνησε έναν γέροντα, με κίνητρα παρόμοια με αυτά του Ρασκόλνικωφ. Ο ίδιος σημείωνε για το έργο του: «Εδώ, αναπτύσσεται η συνολική ψυχολογική διαδικασία του εγκλήματος.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Χατζάκης, σκηνικά: Έρση Δρίνη, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού, βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Μουρτάς, σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος, σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου. Διανομή (αλφαβητικά) Νικόλας Αναστασόπουλος, Γιάννης Γούνας, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιώργος Καρατζιώτης, Ταμίλα Κουλίεβα, Νίκος Μαγδαληνός, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέρης Μιχαηλίδης, Πολυξένη Μυλωνά, Γιάννης Νιάρρος, Γιωργιάννα Νταλάρα, Θέμης Πάνου, Βασίλης Ρίσβας, Δανάη Σκιάδη, Γρηγόρης Σταμούλης, Χάρης Τζωρτζάκης. Χορός: ο θίασος.
Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή: Αγ. Κωνσταντίνου 22 – 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 – 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 19:30. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: τηλέφωνα θεάτρου, ομαδικές κρατήσεις: 210 5288179, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here