«Εγκαταλείπουμε την Ε.Ε. και όχι την Ευρώπη» λέει ο Μπόρις Τζόνσον – Πρωτοβουλία για νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία ανακοίνωσε η Στέρτζον

«Δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη, αλλά την Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη, ενώ ταυτόχρονα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας και αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε σήμερα πως αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία, με τη μορφή της διαβούλευσης, υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι «Δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη, αλλά την Ευρωπαϊκή Ενωση», ωστόσο διευκρίνισε ότι η χώρα του προτίθεται να συνεργαστεί στενά με τα 27 κράτη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι τα θέμετα που συζήτησε με τον Αυστριακό ομόλογό του, σχετίζονταν με τη Ρωσία, την Τουρκία και το προσφυγικό ζήτημα, και γι’ αυτά ακριβώς τα θέματα το Λονδίνο προσανατολίζεται στο να τα αντιμετωπίσει από κοινού με την Ε.Ε., ανεξαρτήτως από το ποια θα είναι η μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ίδιος επιθυμεί μια ισχυρή Ε.Ε., αλλά κι ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πολύ παραγωγικές και πολύ ενδιαφέρουσες» χαρακτίρησε από τη μεριά του τις συνομιλίες ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και τα επόμενα βήματα ενόψει της σχεδιαζόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ οι δεσμοί ανάμεσα στο Ην. Βασίλειο και την Ε.Ε. αλλά και σε επίπεδο διμερών σχέσεων Ην. Βασιλείου και Αυστρίας θα πρέπει να συνεχιστούν και να παραμείνουν στενοί, όπως ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετέβησαν στην Μπρατισλάβα, όπου και θα συμμετάσχουν στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρωτοβουλία Στέρτζον για νέο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Μια νέα πρωτοβουλία, ύπο τη μορφή διαβούλευσης υπέρ της ανεξαρτισίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αναλάβει η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, εκτιμώντας ότι το Brexit απειλεί τα συμφέροντα του σκωτσέζικου λαού.

Στη διάρκεια ομιλίας της στο Στέρλινγκ, η Νίκολα Στέρτζον υποστήριξε ότι «Τα συμφέροντα της Σκωτίας απειλούνται» και πρόσθεσε ότι το Brexit θα οδηγήσει όχι μόνο στην έξοδο της Σκωτίας «παρά τη θέλησή της» από την ΕΕ, αλλά επίσης στην έξοδο από την «ενιαία αγορά».

Επιπλέον, η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας υπογράμμισε ότι «Δεν είμαι έτοιμη να μείνω με σταυρωμένα χέρια να κοιτάζω αυτό που θα συμβεί χωρίς να δώσω μάχη… Θα βρούμε τα μέσα για να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη», είπε η Νίκολα Στέρτζον ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη μιας μεγάλης διαβούλευσης που θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου με στόχο να συμμετάσχουν σ’ αυτή δύο εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό περίπου 5,3 εκατομμυρίων.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να απαντήσουν online σ’ ένα ερωτηματολόγιο και κυρίως να πουν αν είναι έτοιμοι «να στηρίξουν τη διοργάνωση» ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, προκειμένου να «προστατευθούν τα συμφέροντα της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Ο τόπος στον οποίον διάλεξε η Νίκολα Στέρτζον να κάνει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν είναι τυχαίος, μιας και το Στέρλινγκ αποτελεί τόπο όπου οι Σκωτσέζοι είχαν πετύχει μια ιστορική νίκη σε μάχη εναντίον των Άγγλων το 1297, έχοντας ως ηγέτη τον Ουίλιαμ Ουάλας, ο οποίος θεωρείται σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το ζήτημα της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο επανέρχεται δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014, έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Ην. Βασιλείου στην Ε.Ε., και αυτό λόγω του ότι η κοινή γνώμη αποφάσισε με ποσοστό 52% υπέρ του Brexit, όμως στη Σκωτία υπερίσχυσε η θέση της παραμονής στην Ε.Ε. με ποσοστό 62%.

Παρ’ όλα αυτά, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov και της εφημερίδας Times, που δημοσιεύτηκε σήμερα, δείχνει ότι το 54% των Σκωτσέζων εξακολουθούν να εναντιώνονται στην απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα ποσοστό σχεδόν ταυτόσημο με το 55% που είχε ψηφίσει κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στο δημοψήφισμα του 2014.

Τέλος, ο συντηρητικός βουλευτής του κοινοβουλίου της Σκωτίας Μέρντο Φρέιζερ, αντιδρά έντονα στην πρωτοβουλία της Νίκολα Στέρτζον, κατηγορώντας την ότι αγνοεί το αποτέλεσμα του προ διετίας δημοψηφίσματος, ενώ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο Μέρντο Φρέιζερ επισήμανε ότι «Μας είπαν πως ψηφίζουμε για μια γενιά και λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, ξαναρχίζουν… Μα πότε θα σταματήσουν;»

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here