Εγγυήσεις για αποχώρηση Ασαντ ζητά η Γαλλία, μετά την απόφαση του ΟΗΕ

Εγγυήσεις ότι θα αποχωρήσει ο Σύρος προέδρος Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία ζήτησε την Παρασκευή η Γαλλία  από τον ΟΗΕ επικαλούμενη όχι μόνο ηθικούς λόγους αλλά επίσης και την αποτελεσματικότητα» της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Πώς κάποιος θα μπορέσει να ενώσει έναν λαό που συνέβαλε κατά μεγάλο μέρος να σφαγιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, λίγη ώρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο σχέδιο ειρήνευσης για τη Συρία.

«Όσο εξακολουθεί να ασκεί την διακυβέρνηση ο Μπασάρ αλ Άσαντ, μια αληθινή και διαρκής συμφιλίωση ανάμεσα στον πληθυσμό και το συριακό κράτος μοιάζει απίθανη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ο κ. Φαμπιούς ζήτησε να αρχίσει «μια αποτελεσματική πολιτική μετάβαση που σημαίνει την παράδοση σε μια μεταβατική κυβέρνηση όλων των εκτελεστικών εξουσιών, κυρίως τον έλεγχο επί του στρατού και του μηχανισμού των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το προβλέπει η Ανακοίνωση της Γενεύης».

Ακόμη τόνισε πως η ιδέα ότι ο Άσαντ θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές είναι «απαράδεκτη για εμάς» και σημείωσε ότι αντίθετα με την αντιπολίτευση, η συριακή κυβέρνηση δεν μοιάζει να θέλει να διεξαγάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η απόφαση καλεί τον ΟΗΕ να προετοιμάσει εντός χρονικής προθεσμίας ενός μήνα «επιλογές» ώστε να εγκατασταθεί στη Συρία  ένας «μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης» της κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση του Σ.Α. καλεί επίσης τον Οργανισμό να φροντίσει να συναντηθούν «αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016».

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι το Σ.Α. «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην Ανακοίνωση της Γενεύης» του Ιουνίου του 2012 σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και «επικυρώνει τις διακηρύξεις της Γενεύης».

Το κείμενο επαναλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη τον οποίο κατήρτισαν οι μεγάλες δυνάμεις στις συναντήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Πέραν των διαπραγματεύσεων αντιπολίτευσης-καθεστώτος και την κήρυξη εκεχειρίας, ο οδικός χάρτης της Βιέννης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 18 μήνες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here