Εβδομο σεμινάριο για το ρεμπέτικο στη Σκύρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Για έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται και εφέτος 12-19 Ιουλίου στη Σκύρο στο «Μουσείο Φαλτάϊτς» η ετήσια συνάντηση των φίλων του ρεμπέτικου. Μιλάμε με τον Γιώργο Μακρή (ΓΜ), οργανωτικό υπεύθυνο και τον Σπύρο Γκούμα (ΣΓ), μουσικό υπεύθυνο των μαθημάτων του 7oυ Σεμιναρίου-Συνάντησης για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

Το Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι  ξεκίνησε το 2009 στη Σκύρο και είναι πλέον θεσμός. Τι έχετε να μας πείτε για το 7ο που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι 19  Ιουλίου 2015;

(ΓΜ) Για όλους εμάς   η συνέχιση του   σεμινάριου-συνάντησης για το ρεμπέτικο και λαϊκό μας τραγούδι στο «Λαογραφικό μουσείο Φαλτάϊτς» στη Σκύρο, είναι ηθική υποχρέωση. Ακόμα και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το λαό μας, το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι σαν συνεκτικό στοιχείο  του λαϊκού μας πολιτισμού, θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να μας τροφοδοτεί με αξίες που είναι διαχρονικά  δουλεμένες μέσα στην ίδια τη ζωή.

(ΣΓ) Να συμπληρώσω ότι η μετάδοση της αγάπης για τη μουσική μας παράδοση στους νεότερους είναι μια από τις κυρίαρχες δυναμικές που μας όπλισαν με θάρρος και κουράγιο να   συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, αυτή την δύσκολη χρονιά, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Ο Σπύρος Γκούμας θα είναι ο υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων;

(ΓΜ) Ο Σπύρος θα είναι, όπως κάθε χρόνο, ο υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων.  Ο Σπύρος εκτός από  μάχιμος μουσικός στα κέντρα διασκέδασης, τις μουσικές σκηνές, τη δισκογραφία, τις συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι επίσης ένας ενεργός μουσικός δάσκαλος με πολύ μεγάλη διδακτική πείρα μεταλαμπαδεύοντας απλόχερα τη γνώση του στους νέους που ενδιαφέρονται για τη λαϊκή μας μουσική.  Στα πρακτικά του 5ου σεμινάριου, που μπορεί να βρει ο καθένας, στον ιστοχώρο   www.rebetikoseminar.com υπάρχει μια εμπεριστατωμένη μελέτη του Σπύρου, σχετικά με τους μουσικούς δρόμους στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

Που θα πραγματοποιηθεί το 7ο Σεμινάριο-συνάντηση;

(ΓΜ) Το Σεμινάριο θα φιλοξενηθεί στους  χώρους του  «Λαογραφικού μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» Επίσης, θα αξιοποιήσουμε  τους χώρους και την τεχνική υποστήριξη που μας παρέχει, όπως κάθε χρόνο ο Δήμος Σκύρου. Θα πρέπει να επισημάνουμε την μεγάλη έκπτωση που  παρέχει στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο (για μεταφορικά μέσα και άτομα) η  «Ναυτική εταιρεία Σκύρου»

(ΣΓ) Να σημειώσουμε  ότι το Σάββατο 19 Ιουλίου θα έχουμε την καθιερωμένη λαϊκή μας συναυλία στο Θέατρο του «Μουσείου Φαλτάϊτς» με τους μαθητές του σεμινάριου.

(ΓΜ) Με βασικό σολίστα του τρίχορδου μπουζουκιού στην εκδήλωση τον Σπύρο Γκούμα

Θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις και τι θα  περιλαμβάνουν;

(ΓΜ) Βεβαίως και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, προβολές video κ.λπ  και καθημερινή διασκέδαση με τα οργανάκια μας στις γραφικές ταβέρνες του νησιού «συν γυναιξί και τέκνοις». Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για όλο τον κόσμο.

Υπάρχει συμμετοχή και από το εξωτερικό;

(ΣΓ) Υπάρχει συμμετοχή από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Τουρκία, Ισραήλ, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Κύπρο  κ.λπ. Αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη της απήχησης της λαϊκής μας  μουσικής στο εξωτερικό που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Ποια είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας;

(ΓΜ) Η τοπική κοινωνία καθώς και φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η Ναυτική Εταιρεία Σκύρου κ.λπ στηρίζουν με θετικό τρόπο την προσπάθειά μας. Έχουμε σημαντικές εκπτώσεις στο κόστος διαμονής, διατροφής και μετακινήσεων την περίοδο του σεμινάριου για συμμετέχοντες και φίλους.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

(ΣΓ) Στη προσπάθειά μας αυτή σημαντική συμβολή έχουν ο φίλος μουσικός και ερευνητής της λαϊκής μουσικής Νίκος Πολίτης και τα μέλη του μουσικού σχήματος «οι παραπεταμένοι» Γιώργος Χαρατσής, Κώστας Τρυφωνόπουλος , Ισίδωρος Πάτερος, Φωτεινή Καράμπαμπα, Ρένα Στρούλιου, Σοφία Κονταράτου και Πολυτίμη Τόλη

Που μπορούμε να βρούμε  περισσότερες πληροφορίες για  τη συμμετοχή στο σεμινάριο, τις μετακινήσεις, τη διαμονή, τις παράλληλες εκδηλώσεις  κλπ;

(ΓΜ) Στις ιστοσελίδες μας (Ελληνικά και Αγγλικά)

www.rebetikoseminar.com  www.parapetamenoi.gr  www.spirosgoumas.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here