Είναι ζήτημα Δημοκρατίας;

του ΜΠΑΜΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κατατέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των Ενημερωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας.

Τη ίδια στιγμή -τραγική ειρωνεία- η Τράπεζα Πειραιώς, κάνει άμεσα απαιτητά τα περίπου 11 εκατομμύρια €, τα μισά δηλαδή της υποχρεωτικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «Τηλέτυπος Α.Ε» ιδιοκτήτριας εταιρείας του MEGA Channel. Το μέλλον του «Μεγάλου» Καναλιού τίθεται εν αμφιβόλω κι έτσι, είτε οι υποψήφιοι χρηματοδότες θα πρέπει να βιαστούν ή το μεγάλο κανάλι θα πρέπει να οδηγηθεί σε κατάθεση αίτησης πτώχευσης. Αναμφισβήτητα μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για τους εργαζόμενους.

Η πολιτική ουσία όμως, παραμένει. Ένας εκ των φορέων της άποψης ότι οι προκυρησσόμενες άδειες είναι λίγες και αυτό αποτελεί πλήγμα στην ελευθεροτυπία, αδυνατεί να ικανοποιήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, όχι μόνο με βάση τον επικείμενο νόμο και διαγωνισμό, αλλά τη συμβατική υποχρέωση κάθε ανώνυμης εταιρείας.

Την αλήθεια για την οικονομική κατάσταση της Τηλέτυπος Α.Ε., θα την μάθουμε στο επόμενο διάστημα. Δεν χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, εικασίες. Το γεγονός πάντως είναι, ότι η γνωστή από καιρό αντίθεση μεταξύ των ιδιοκτητών της εταιρείας (Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Ψυχάρη) οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των συμβατικών υποχρεώσεων για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της εταιρείας, αλλά και -εν όψει της προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας-, σε αμφίβολης κερδοφορίας επένδυση, αφού το πιθανότερο είναι το MEGA να αδειοδοτηθεί μόνο ως τοπικής εμβέλειας, αν φυσικά μπορέσει να αδειοδοτηθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, οι πριν από μερικούς μήνες διαμαρτυρόμενοι ηθοποιοί που έχουν μείνει απλήρωτοι από τις εταιρείες παραγωγής που ιδιοκτησιακά συνδέονταν με συγκεκριμένους μετόχους της εταιρείας.

Υπάρχουν ειδικότεροι να τοποθετηθούν για τα οικονομικά. Αυτό που μπορεί κάποιος, όμως να επισημάνει, είναι η ποιότητα των προγραμμάτων. Είναι προφανές στον καθένα αυτό.
Ταυτόχρονα, στο ελληνικό κοινοβούλιο, εξελίσσεται η συζήτηση για την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια και τα οικονομικά των κομμάτων. Υπερχρεωμένα κι αυτά, θύματα του συστήματος αναπαραγωγής τους. Περίπου 195 εκ. ευρω οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας, 127 εκ. ευρώ οι οφειλές του ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι λοιπόν, μπορεί κάποιος εύκολα να υποθέσει ότι το σύστημα που εξέθρεψε αυτές τις σχέσεις που διαχρονικά ονομάζουμε σχέσεις διαπλοκής, Κανάλια – Πολιτικό σύστημα – Τραπεζικός Δανεισμός και τούμπαλιν, όχι μόνο χρεοκόπησε ηθικά, αλλά και οικονομικά.

Αυτό που μένει να φανεί στο μέλλον είναι, αν για την αυτονόητη κυβερνητική επιλογή ρύθμισης των κομματικών δανείων, θα τεθεί ζήτημα Δημοκρατίας. Διότι σε αυτό το ενδεχόμενο, τα ζητήματα θα είναι πιο δύσκολα και πιο επικύνδυνα και κατά πώς φαίνεται από τη συζήτηση στην βουλή δεν υπάρχει από όλες τις πλευρές η δέουσα σοβαρότητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here