Δύσκολη μέρα για τον καταδρομέα-συγγραφέα -7 εκατ. δολάρια θα πληρώσει για το βιβλίο για τον Μπιν Λάντεν

Ενας καταδρομέας που θησαύρισε με το βιβλίο που εγραψε για την εξόντωση του  Οσάμα Μπιν Λάντεν (έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικα απο τις εκδόσεις Πάπυρος, το 2012) καλείται τώρα να… μείνει ταπί αν θέλει να αποφύγει την φυλακή, καθώς κατηγορείται ότι αποκάλυψε απόρρητα στοιχεία χωρίς την έγκριση του Πενταγώνου.

Προκειμένου να γλιτώσει το ποινικο σκέλος της φυλάκισης, θα πρέπει να καταβάλει 6,8 εκατ. δολάρια, να παραιτηθεί από τα συγγραφικά δικαιώματα του βιβλίου και από κάθε μελλοντικά έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου -θα πρέπει να δώσει επισης πίσω όσα χρήματα εισπέπραξε για πληρωμένες διαλέξεις επι του θέματος.

Στο βιβλίο του Μάθιου Μπισονετ (με το ψευδώνυμο Mark Owen) «No Easy Day» στηρίχτηκε και το σενάριο της ταινίας «Zero Dark Thirty»

Το βιβλίο έγινε πάντως μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ

Εδώ είναι η συνέντευξη που είχε δώσει ο συγγραφέας στα «60 λεπτά»

Στην ελληνική έκδοση ο Πάπυρος έγραφε στο οπισθόφυλλο τα εξής:

«Ο συγγραφέας υπήρξε μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης Ειδικών Επιχειρήσεων Ναυτικού (Naval Special Warfare Development Group), ευρέως γνωστής ως DEVGRU Team Six. Στα χρόνια που υπηρέτησε ως Navy SEAL, συμμετείχε σε εκατοντάδες αποστολές ανά την υφήλιο, ανάμεσά τους η διάσωση του πλοιάρχου Ρίτσαρντ Φίλιπς στον Ινδικό Ωκεανό το 2009. Ο Όουεν ήταν ομαδάρχης στην Επιχείρηση «Δόρυ του Ποσειδώνα» στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν την 1η Μαΐου 2011, η οποία κατέληξε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Όουεν ήταν από τους πρώτους που πέρασαν την πόρτα του τρίτου ορόφου του κρησφύγετου του αρχιτρομοκράτη, όπου και έγινε μάρτυρας του θανάτου του Μπιν Λάντεν. Το όνομα του Μαρκ Όουεν και των άλλων SEAL που αναφέρονται στο βιβλίο έχουν αλλαχτεί για τη δική τους ασφάλεια. Η «Δύσκολη μέρα» είναι μια σπάνια μαρτυρία, από έναν άνθρωπο που έζησε και πρωταγωνίστησε σε γεγονότα που οι πτυχές τους συνήθως παραμένουν στο σκοτάδι. Αποτελεί επομένως ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, για την επιχείρηση εξόντωσης του ανθρώπου που σφράγισε με την τρομοκρατική του δράση τις αρχές του 21ου αιώνα. Συγχρόνως είναι μια σπάνια μαρτυρία για τον τρόπο συγκρότησης, εκπαίδευσης και δράσης μιας από τις περιφημότερες μονάδες ειδικών δυνάμεων στον κόσμο, της SEAL Team Six. Ταυτόχρονα όμως, η αξιοπιστία και η αφοπλιστική πολλές φορές ειλικρίνεια του αφηγητή, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αντιληφθεί την ψυχοσύνθεση αυτών των ιδιαίτερων ανθρώπων που ζουν καθημερινά αψηφώντας τα όρια, και που καλούνται συχνά «να κάνουν τη βρόμικη δουλειά»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here