Δύο πρόσφυγες εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δύο πρόσφυγες, ένας Πακιστανός και ένας Αφγανός, προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, όπως αναφέρει το in.gr.

Είναι η πρώτη φορά παρόμοιας προσφυγής και θεωρείται από νομικούς κύκλους ότι το δικαστήριο μάλλον θα απορρίψει το αίτημα ως απαράδεκτο, πλην όμως ο Δαβίδ και ο Γολιάθ έχουν επανεμφανισθεί πολλές φορές στην ανθρώπινη ιστορία.

Οι δύο πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά  σε προσφυγικούς καταυλισμούς της χώρας μας και παρότι δεν είναι γνωστά τα επιχειρήματά τους, εικάζουμε ότι θα αναφέρονται στις διακρίσεις προσφύγων και μεταναστών με αυθαίρετα κριτήρια και στη δυσμενή θέση στην οποία αδίκως βρίσκονται όσοι υποχρεούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς και στις  συνθήκες διαβίωσης τους όσο διάστημα αναμένουν  στα χοτ σποτς την «επιστροφή» στη γείτονα χώρα.

Απόφαση για την κράτηση

Το δικαστήριο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως εξέδωσε σήμερα απόφαση που ορίζει ότι δεν μπορούν να τίθενται υπό κράτηση ως ποινικοί κρατούμενοι οι μετανάστες που το μοναδικό τους αδίκημα ήταν ότι εισήλθαν σε χώρα της ζώνης Σένγκεν παράνομα.

Οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα σε μία χώρα θα πρέπει να επιστρέφουν στην χώρα από την οποία εισήλθαν, αποφαίνεται το δικαστήριο.

Ωστόσο, το δικαστήριο ορίζει ταυτοχρονα ότι οι μετανάστες μπορούν να τεθούν υπό κράτηση εάν δεν τηρήσουν τους κανόνες της απέλασής τους, όπως και όταν κρίνεται (από ποιόν όμως;) ότι εάν αφεθούν ελεύθεροι θα διαφύγουν και δεν θα επιστρέψουν στην χώρα από την οποία εισήλθαν στη Σένγκεν.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε με αφορμή μια γυναίκα από την Γκάνα, την οποία γάλλοι αστυνομικοί έπιασαν όταν προσπαθούσε να μπει στη χώρα από τη Σήραγγα της Μάγχης, χρησιμοποιώντας πλαστό βελγικό διαβατήριο. Η Σελίνα Άφουμ τέθηκε υπό κράτηση επειδή εισήλθε παράνομα σε γαλλικό έδαφος, αλλά  προσέφυγε στο δικαστήριο, καταγγέλλοντας την κράτησή της ως παράνομη.Τελικά δικαιώθηκε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here