Νέα στοιχεία: «Δώρο» στη γερμανική κοινοπραξία η πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά-Τουλάχιστον 53 εκατ. ευρώ η ζημιά

Ζημία στο ελληνικό δημόσιο που ξεπερνά τα 53 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι προκάλεσε η πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrstaal  ! 

Αυτό προκύπτει από τα νέα στοιχεία που συγκέντρωσε η ανακρίτρια  κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης θα μπούν όλοι οι φορείς που ενεπλάκησαν στην επίμαχη διαδικασία  συμπεριλαμβανομένων και των  πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης.

Η δικογραφία περιέχει στοιχεία – φωτιά καθώς φαίνεται ότι η επίμαχη ιδωτικοποίηση  ήταν ουσιαστικά «δώρο»  στη γερμανική κοινοπραξία. Και αυτο διότι ουδέποτε κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  στην ΕΝΑΕ ,ενώ την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης (31/5/2002)  υπογράφεται και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων .

Μάλιστα δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη , αφού  ο βασικός σκοπός της ιδιωτικοποίησης  δεν ήταν η είσπραξη του τιμήματος ,αλλά η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και ο εκσυγχρονισμός των Ναυπηγείων  ,στόχος  που έμεινε γράμμα κενό, γιατί  και τα Ναυπηγεία απαξιώθηκαν  και  εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν .

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ  ΕΔΩ

Η μέχρι τώρα έρευνα των ανακριτικών αρχών αφορούσε τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ωστόσο οι ανακριτές κ.κ.Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου μετά  από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών , αποτιμώντας εγγραφα  και μαρτυρικές καταθέσεις  που έλαβαν στο πλαίσιο συμπληρωματικής  έρευνας για τα γερμανικά υποβρύχια ερεύνησαν για πρώτη φορά  από τότε που ξεκίνησε ο ποινικός έλεγχος για την προμήθεια των εξοπλιστικών  και τις συνθήκες ιδιωτικοποίησης  των Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ).

Από την ανακριτική διαδικασία  προέκυψε ότι  η πώληση  της ΕΝΑΕ  έγινε  χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία,αλλά και κατά παραβίαση  των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται  υπό κρατικό έλεγχο.

Οι δικαστικοί  λειτουργοί έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορία για κακουργηματική απιστία σε  βάρος ενός υπαλλήλου  των ΕΝΑΕ, ωστόσο  εκτιμούν ότι  εκτός από αυτόν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος άλλων προσώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις .

Έτσι, στην νέα προκαταρκτική που αναμένεται να ανοίξει από την Εισαγγελία Διαφθοράς θα ερευνηθεί ο ρόλος όλων των προσώπων – πολιτικών και μη – που ενεπλάκησαν στην υπόθεση εξαγοράς των Ναυπηγείων από τη   HDW.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Από τη μελέτη των εγγράφων , των προσφορών όλων των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ναυπηγείων και  την αξιολόγηση  των συμβάσεων που αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμνο δικαστικής έρευνας οι ανακριτές  κατέληξαν στα εξής :

*Οι εμπλεκόμενοι ( Μέλη της ΕΝΑΕ, εργαζόμενοι,ΕΤΒΑ και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης )  έθεσαν τη γερμανική εταιρεία σε πλεονεκτική θέση έναντι  των άλλων διαγωνιζομένων , ώστε να προτιμηθεί έναντι των αντιπάλων της  δίνοντας συγκεκριμένα ωφελήματα ( τα οποία δεν προσέφεραν σε άλλες ) .

*Η γερμανική κοινοπραξία έχοντας  πλήρη γνώση και εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα της ΕΝΑΕ (εκκρεμείς συμβάσεις ,χρέη και παράνομες κρατικές ενισχύσεις )  αξίωσε και τελικά κατάφερε να πάρει συγκεκριμένα ανταλλάγματα .

*Τα  πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις  φέρονται ότι έπεισαν  τη γερμανική εταιρεία να αποσύρει  αντιρρήσεις που αρχικά είχε  προβάλει  προκειμένου να γίνει δεκτή η προσφορά της , καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με αποκλεισμό . Τα ίδια πρόσωπα ,που μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, της υποσχέθηκαν  ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ικανοποιούνταν όλες της οι απαιτήσεις .Μεταξύ των πολλών ωφελειών ήταν ότι αγόρασε την ελληνική επιχείρηση (ΕΝΑΕ ) απαλλαγμένη από πρόστιμα, τόκους υπερημερίας και άλλες οφειλές. Επιπλέον,  ανέλαβε  και το πρόγραμμα  επισκευής και εκσυγχρονισμού  των  υποβρυχίων .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες υπογραφής της σύμβασης  ιδιωτικοποίησης αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας  και της Γενικής Διεύθυνσης  Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση ζημίωσε  το ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιλογή της  προσφοράς  των γερμανών.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η Εισαγγελία Διαφθοράς θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για απιστία κακουργηματική σε βάρος του δημοσίου ,ενώ αν σκοντάψει σε ποινικές ευθύνες πολτικών προσώπων θα πρέπει να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή.  Ωστόσο,δικαστικές πηγές επισημαίνουν  – επικαλούμενες ανάλογες υποθέσεις – ότι  σε περίπτωση που διευρυνθεί ο κύκλος των αδικημάτων και εντοπιστεί  ροή χρήματος,τότε τα αδικήματα αυτά παραμένουν  <ζωντανά> ακόμα και για πολιτικά πρόσωπα ,για τα οποία έχει λόγο η τακτική δικαιοσύνη.  

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here