«Δυό ημέρες γεμάτες φως» στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Δυό μέρες γεμάτες φως  από σήμερα  Παρασκευή στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Πρόκειται  για μια σειρά ανοικτών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα  την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το διήμερο τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Unesco για το Διεθνές Έτος Φωτός στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν διήμερο δράσεων, με τίτλο «Δύο ημέρες γεμάτες φως».

Πρωταρχικό συστατικό της δημιουργίας του κόσμου

Το φως ήταν το πρωταρχικό συστατικό της δημιουργίας του κόσμου και, πιθανόν, όλα να καταλήξουν κάποια στιγμή πάλι σε φως…
Το φως, σε όλες του τις μορφές, ορατό ή αόρατο , κατακλύζει το σύμπαν. Κι είναι μια έννοια σχεδόν αυτονόητη, οικεία και δεδομένη σε όλους μας, όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Ωστόσο, πάντα συναντάμε μια δυσκολία στο να δώσουμε τον ορισμό του ή να το περιγράψουμε.
Ακόμα και οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να το αναλύσουν, παρουσιάζοντάς το άλλοτε ως κύμα και άλλοτε ως σωματίδιο, δεχόμενοι, τελικά, ότι είναι και τα δύο!

Πάντα, όμως, υπάρχουν στιγμές, που αυτή η τόσο οικεία έννοια μάς φανερώνεται σε μορφές, που μας προκαλεί έναν ξαφνικό και, ίσως, υπέρμετρο θαυμασμό: ένα ηλιοβασίλεμα, ένα ουράνιο τόξο, το λαμπύρισμα του νερού της θάλασσας όταν ξημερώνει, οι κεραυνοί που σκίζουν μια σκοτεινή νύχτα, οι ακτίνες που γλιστρούν μέσα από ένα πυκνό δάσος, το χρώμα του ουρανού το σούρουπο και τόσες ακόμη.

Εκτός από την αποδεδειγμένη πλέον και ποικιλότροπη σύνδεση του φωτός με το βιολογικό φαινόμενο της ζωής, στον σύγχρονο κόσμο το φως και το στοιχειώδες συστατικό του, τα φωτόνια, αποτελούν πλέον ένα αγαθό με τεράστια πρακτική αξία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Χάρη στο φως, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κατακτήσει εντυπωσιακή γνώση και έχουν επιτύχει επαναστατικές εφαρμογές για τη θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας: η αστροφυσική κατάφερε να μελετήσει τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος, στην ιατρική πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων ή θεραπευτικών τεχνικών βασίζεται στη χρήση laser, ενώ, χάρη στις οπτικές ίνες και τη φωτονική τεχνολογία, έχει επιτευχθεί η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση των πέντε ηπείρων και το Διαδίκτυο έχει την σημερινή του μορφή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here