Κυβέρνηση: Δυνατή η συμφωνία έως 25 Μαρτίου-Μάχη για το αφορολόγητο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Με αρκετά θέματα να μένουν ακόμη ανοικτά, ολοκληρώθηκε και η Κυριακάτικη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η μεγάλη μάχη δίνεται για το ύψος του αφορολόγητου ποσού του εισοδήματος, καθώς οι δανειστές ζητούν να μειωθεί από τα 9.545 ευρώ σήμερα στα 7.000 ευρώ. 

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε αντιπρόταση που εξετάζεται από τους θεσμούς, Οπως δήλωναν πηγές από ελληνικής πλευράς, θα είναι ευχαριστημένοι αν υπάρξει μείωση κατά 100-200 ευρώ ενώ πρόσθεταν ότι επιδιώκουν να επιβαρυνθούν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, με τους δανειστές να επιθυμούν το όριο αυτό να κατέβει.

Στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταχθούν στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται πιο αναλογικά, με εισοδηματικές κλίμακες και όχι με 29% στο σύνολο από το πρώτο ευρώ.

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν επίσης ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Για το θέμα αυτό θα προταθεί κάποια άλλη πρόταση.

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.

Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν μετά τη συνάντηση, με αρκετή δόση αισιοδοξίας, ότι εφικτό να υπάρξει συμφωνία και να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 25 Μαρτίου.

 

 

 

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here