Λαφαζάνης στη πανελλαδική σύσκεψη ΛΑΕ: Ανέκδοτο η κυβέρνηση 4ετίας

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

«Όταν όλα τα συστημικά ΜΜΕ απουσιάζουν από ένα πολιτικό γεγονός, τότε μάλλον κάτι πάει προς τη σωστή κατεύθυνση»… Το σχόλιο αυτό ήταν στα χείλη πολλών από τα εκατοντάδες μέλη και φίλους της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο έδωσαν δυναμικό «παρών» στην έναρξη της Πανελλαδικής Σύσκεψης του κόμματος, το Σάββατο το πρωί, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στο Φάληρο.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε την ανάγκη άμεσης επανίδρυσης του χώρου της Αριστεράς για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης που θα οδηγεί στην απεμπλοκή από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων, ενόψει και των επικείμενων –όπως εκτίμησε- πολιτικών εξελίξεων. «Και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα» το οποίο θα επαναφέρει την κοινωνία και την χώρα σε μια κανονικότητα, μακριά από τον μνημονιακό καπιταλισμό, επανέλαβε, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την Ελλάδα στο ευρώ.

Ο κ. Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία «άνοιξαν» οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης της ΛΑΕ οι οποίες ολοκληρώνονται την Κυριακή το απόγευμα, υπό την απουσία των συστημικών ΜΜΕ – γεγονός το οποίο σχολιάστηκε στους διαδρόμους του ΣΕΦ εκτενώς (η ΕΡΤ κάλυψε μόνο την ομιλία Λαφαζάνη, ενώ η ertopen το σύνολο των εργασιών της Σύσκεψης) ανέφερε ότι το κόμμα «μπορεί να μην κατάφερε να είναι στη Βουλή αλλά αποτελεί μια πολιτική δύναμη που όχι μόνο είναι ζωντανή και όρθια αλλά και αναπτύσσει μετεκλογικά μια αξιοσημείωτη δυναμική». «Δεν είμαστε εδώ όσοι και όσες αποχωρήσαμε από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του τρίτου μνημονίου, για να συγκροτήσουμε με άλλο όνομα ένα πιο αριστερό και αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ ή κάτι παρεμφερές. Νομίζουμε ακόμα ότι δεν ήρθαμε, επίσης, εδώ όσοι και όσες μέχρι πρότινος συμμετείχαμε στην ΑΝΑΡΣΥΑ για να συγκροτήσουμε ένα καλύτερο, ίσως πιο ανοικτό και πιο γειωμένο αντίγραφό της» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι μια νέα ελπιδοφόρααρχή.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός Φόρουμ όλων των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, στο οποία θα εξετάζεται η ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών. «Αν επιμένουμε στην επανίδρυση της Αριστεράς», συνέχισε, «είναι γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση πως δεν υπάρχει σήμερα ένα πετυχημένο αριστερό σχέδιο στην Ελλάδα, την Ευρώπη ή τον κόσμο».

Σκληρή κριτική στον Τσίπρα –και- για τις διαγραφές

Ο κ. Λαφαζάνης δεν άφησε στο «απυρόβλητο» τον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας την άλλη μέρα των εκλογών μίλησε με στόμφο και κομπασμό για την κυβέρνησή του ως κυβέρνηση τετραετίας. Μια τέτοια διαβεβαίωση σήμερα, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, μάλλον θα φάνταζε ως το πιο σύντομο ανέκδοτο … Το μνημονιακό σύστημα τρώει τους πολιτικούς υπαλλήλους του, κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς που το υπηρετούν, με πολύ χειρότερο τρόπο και με πολύ μεγαλύτερη βουλιμία απ’ ότι ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες διαγραφές, ο επικεφαλής της ΛΑΕ τόνισε ότι «όλοι και όλες ακόμα και όσοι και όσες με βαριά καρδιά ακολουθούν τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ, νιώθουν ότι έχουν ενώπιόν τους μια αποτυχημένη, πρόωρα γερασμένη, ανίκανη και πολύ αυταρχική κυβέρνηση … μοιάζει περισσότερο να προσεγγίζει το τέλος μιας θλιβερής θητείας, παρ’ ότι στην αρχή της». Το συμπέρασμα, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης «δεν σχετίζεται μόνο με την έντιμη παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ούτε με τις αυταρχικές αυτόματες και εξ αποστάσεως διαγραφές των Παναγούλη και Νικολόπουλου, οι οποίες θυμίζουν τις πιο μελανές και παρακμιακές στιγμές αρχηγισμού του πάλαι ποτέ δικομματισμού». Τώρα, επισήμανε, οι πολίτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται κάτι που οι εκλογές εξπρές και το νέφος δημαγωγίας δεν τους επέτρεψε να αντιληφθούν: τις καταστροφικές συνέπειες του τρίτου μνημονίου.

Εξω από το ευρώ

Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ριζοσπαστικού, αριστερού προγράμματος για την απόκτηση της νομισματικής, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, κάτι το οποίο για να εφαρμοστεί –επισήμανε- η Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί εκτός ευρώ. Η Αριστερά, εξήγησε, «δεν έχει φετίχ με τα νομίσματα. Το ευρώ, όμως, δεν είναι απλά και μόνο ένα νόμισμα αλλά σκληρός νεοφιλελεύθερος μονόδρομος. Δρόμος Γερμανικής επικυριαρχίας. Και δρόμος νεοαποικιοποίησης της χώρας μας … Η εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος στη χώρα μας απαιτεί εθνικό νόμισμα … Απαιτεί, ταυτόχρονα, τη σύγκρουση με την ΕΕ και τις επιλογές της. Αυτή η ΕΕ ως σκληρή νεοφιλελεύθερη συμμαχία υπό τη Γερμανική ηγεμονία δεν μεταρρυθμίζεται αλλά ανατρέπεται».

Μ. Γλέζος: Η εθνική ανεξαρτησία το αντίδοτο στην απογοήτευση

γλεζος στεφανου ευρωκινηση

Τις εργασίες της πρώτης πανελλαδικής σύσκεψης της ΛΑΕ χαιρέτησε, τιμητικά, πρώτος ο Μανώλης Γλέζος. Ο κ. Γλέζος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος της Εθνικής Ανεξαρτησίας κωδικοποιεί και συμπυκνώνει το αντίδοτο στο φαινόμενο απογοήτευσης, μελαγχολίας και αποστράτευσης που συνέχουν μεγάλο τμήμα του κοινωνικού ακροατηρίου. Υπογράμμισε δε ότι «η μάχη μπορεί να χάθηκε, ο πόλεμος όμως μπορεί να κερδηθεί» και ξεκαθάρισε ότι η «κυβέρνηση Μαξίμου», όπως την αποκάλεσε, αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στα ελάχιστα μέτρα περιφρούρησης του λαού και της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Γλέζος έκανε στο προσφυγικό ζήτημα εξαίροντας την ανάγκη «να καταγγελθεί στα διεθνή φόρα ο ρόλος της Τουρκίας ως κερδοσκοπούσας από την υπόθαλψη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here