ΔΣΑ: Αντισυνταγματική η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Σοβαρές αντιρρήσεις συνταγματικότητας , όχι μόνον για την διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση και μάλιστα  για δεύτερη φορά να νομοθετήσει  μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) αλλά και επί της ουσίας διατυπώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ),  με αιχμή τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων οργανισμών.
      
     Οι σοβαρές αιτιάσεις που προβάλλει ο ΔΣΑ αφορούν στο ότι δεν υπάρχει  καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στη θέσπιση της ΠΝΠ. Αντίθετα, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση,  η οικονομική αναγκαιότητα, την οποία επικαλείται η ΠΝΠ,  μόνον άγνωστη και αιφνίδια δεν είναι. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΔΣΑ,  γίνεται ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην οικονομική διαχείριση των πόρων αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων, όπως οι Ο.Τ.Α. α΄ ή β΄ βαθμού και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ κατά παράβαση των συνταγματικών προβλέψεων που προβλέπουν και την οικονομική αυτοτέλειά τους (άρθρο 102 παρ. 2, 16 παρ. 5 Σ.).
      
    Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η ρύθμιση περιορίζεται σε μία αόριστη, γενικόλογη και για αυτό άκρως επικίνδυνη αναφορά σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα χρηματικά διαθέσιμα των οποίων, μονομερώς και χωρίς τη συναίνεσή τους διατάσσεται να μεταφερθούν σε λογαριασμούς της ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.  «Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ορθό να αντιμετωπίζονται αδιακρίτως και να εντάσσονται στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης νομικά πρόσωπα ή οντότητες, που οι πόροι τους δεν προέρχονται από κρατικές ενισχύσεις ή πόρους αλλά από ιδιωτικά μέσα και πηγές. Ούτε βεβαίως είναι νόμω και ουσία επιτρεπτό να αυξομειώνεται  το Μητρώο  Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ανάλογα με την εκάστοτε βούληση της εκτελεστικής εξουσίας χωρίς σαφή και ρητή  νομοθετική πρόβλεψη, αλλά και χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία. Πολλώ μάλλον επί νομικών προσώπων, στα οποία το Σύνταγμα επιφυλάσσει αυτοτελή και αυτόνομη διοίκηση».
        
     Οι Αθηναίοι δικηγόροι εγκαλούν την κυβέρνηση ότι η επιλογή τους «δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις νωπές διακηρυκτικές ρηματικά δεσμεύσεις τους». Μάλιστα  θέλοντας να δείξουν ότι παρεμβαίνουν ανεξάρτητα από  τους εκάστοτε πολιτικούς σχηματισμούς  , θυμίζουν ότι «ο νομικός κόσμος της χώρας με αποφασιστικότητα στηλίτευσε την σωρεία και την ευκολία με την οποία εκδόθηκαν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από το 2010 έως τώρα, τούτο δε και για λόγους δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και για λόγους συνταγματικότητας».
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here