Αβραμόπουλος: Η ΕΕ έχει 10 μέρες, αλλιώς η Σένγκεν καταρρέει

 

Η δραματική προειδοποίηση-έκκληση που απηύθυνε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δείχνει το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος αλλά και την ανικανότητα της ΕΕ να το αντιμετωπίσει επιτυχώς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαικές αξίες.

Οπως προκύπτει από το κλίμα και τις δηλώσεις των υπουργών, όλα μεταφέρονται για τις 7 Μαρτίου. Εαν μέχρι τότε δεν έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές από τη Τουρκία, τότε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και κλείσιμο συνόρων, είναι ανοικτά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει» είπε ο  κ. Αβραμόπουλος, συνεκτιμώντας και τις επιπτώσεις της απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων την οποία συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Σύμφωνα με την απόφαση της παρα-διάσκεψης αυτής, οι χώρες των Βαλκανίων που συμμετείχαν μαζί με την Αυστρία, συμφώνησαν σε μείωση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του Βαλκανικού διαδρόμου. Κάτι που μεταφράζεται ως σταδιακό κλείσιμο των συνόρων.

Οχι σε μονομερή μέτρα λέει η Γερμανία

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ επανέλαβε ότι τα μονομερή μέτρα από μία ή περισσότερες χώρες δεν βοηθούν. Οπως είπε: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά τα μονομερή εθνικά μέτρα το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν τα προβλήματα σε άλλους».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει να δει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν «κοινά, συντονισμένα ευρωπαϊκά μέτρα». Ωστόσο, δεν ανέφερε ποια μέτρα θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Νόμιμη είσοδο στους πρόσφυγες ζητεί ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, που συμμετείχε στη σύνοδο, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη.«Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών, και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται «πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους». Ο Γκράντι πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου είχε επαφές για το προσφυγικό.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο προεδρεύων ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ ανέφερε πως «εάν έως τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, με την Τουρκία, δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here