Δραγασάκης: Συμφωνία σε 15 μέρες αλλιώς θα πάρουμε μέτρα

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, περιγράφει σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της, Γ. Δραγασάκης. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, συνεκτιμώντας και τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, η συμφωνία πρέπει να γίνει μέσα στον Μάιο, αν όχι έως το τέλος Απριλίου.  Το ζητούμενο, συμπληρώνει, δεν είναι νέο Μνημόνιο, αλλά μια ρύθμιση του χρέους που θα το καταστήσει και βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο καθώς και ο σχεδιασμός μιας οικονομικής πολιτικής χωρίς εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Δραγασάκης, τονίζει ότι η παράταση της αβεβαιότητας δεν συμφέρει κανέναν και πως πρέπει να εργαστούμε για συμφωνία με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και όχι να επιστρέψουμε στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίου».

Το πρόβλημα ρευστότητας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης,  επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα της ΕΚΤ και την εισαγόμενη αβεβαιότητα και αν οι εταίροι μας επιμείνουν στον στραγγαλισμό τότε μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα τα οποία τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και προσθέτει: «Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι βασικές ανάγκες του λαού».

Ο κ. Δραγασάκης  υπενθυμίζει πως η χώρα δεν έχει λάβει χρήματα από τον Απρίλιο του 2014 με εξαίρεση 1δισ ευρώ και αναφέρει ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειχνε ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ταμειακό έλλειμμα και πως «από τα τέλη Φεβρουαρίου το ελληνικό κράτος δεν ήταν σε θέση να πληρώσει κανονικά τους μισθούς».

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, είπε πως οι αντιδράσεις εξηγούνται και είναι μάλλον δικαιολογημένες λόγω του ότι δεν ενημερώσαμε έγκαιρα για τις διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και επειδή οι εμπειρίες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI είναι ακόμη νωπές.

Υποστήριξε τέλος ότι οι πιο σκληρές αντιδράσεις για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ίσως να μην έρθουν από την Ευρώπη, αλλά από μέσα, από μια οικονομική ελίτ που την χαρακτήρισε σαν τα «κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here