Δραγασάκης: Οποια νέα μέτρα πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Το μήνυμα που έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης είναι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν φέρει την κυβέρνηση, οι απαράδεκτες και συχνά αντικρουόμενες απαιτήσεις των δανειστών.  «H κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού. Οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Η παρέμβαση του έγινε σε εκδήλωση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του κ. Δραγασάκη, ότι αν και άμεσος κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο «τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους».

Όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του μήνα, μένει να αποδείξουν ότι το εννοούν, επανέλαβε μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Λίγη ώρα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία έχουν δημιουργηθεί και επισήμανε ότι από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, οι εξελίξεις στην οικονομία είναι θετικότερες απ’ ό,τι τότε προβλεπόταν.

Πρόσθεσε ότι ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε μη ανάγκη εφαρμογής στο μέλλον ορισμένων από τα προβλεπόμενα μέτρα και υπογράμμισε ότι η διαφωνία μεταξύ των θεσμών δεν μπορεί να μετατραπεί σε δικό μας πολιτικό πρόβλημα.«Εάν την Πέμπτη η ανακοίνωση της Eurostat  για το 2015 είναι θετική, θα εξακολουθούν κάποιοι να μιλούν για «πρόσθετα» μέτρα?» διερωτήθηκε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σκιαγράφησε επίσης ως επόμενο στόχο τη βελτίωση της υπάρχουσας συμφωνίας και ως τρίτο την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης.

Ενα από τα ατού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, είναι το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι περιγράφεται. «Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

Οι πολιτικές συμμαχίες

Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης οι αναφορές του κ. Δραγασάκη για το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς. «Για την την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων χρειαζόμαστε ευρεία κοινωνική συμμαχία γύρω από τη ριζοσπαστική Αριστερά» είπε ο κ. Δραγασάκης και επεσήμανε ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν «ιστορικό ατύχημα» αλλά το άνοιγμα νέου κύκλου πολιτικής και  κοινωνικής συμμαχίας για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Το δίλημμα για το ποιος πόλος θα ηγηθεί της πορείας της χώρας είναι καθοριστικό και όλοι καλούνται να απαντήσουν για το που τοποθετούνται», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας με νόημα ότι «η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα».

Αιχμές για την στάση Μητσοτάκη και τη διαπλοκή

Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να εξηγήσει «πώς γίνεται να συμφωνεί με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ» ενώ παρατηρησε με νόημα: «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε μόλις εκλέχθηκε, ότι «δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός» και σε λίγο χρονικό διάστημα ζητάει εκλογές. Τι μεσολάβησε; Είναι άσχετο με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών;».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εκλογών, διερωτήθηκε: «Μήπως δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας αλλά «συμφέροντα» των οποίων ο κ. Μητσοτάκης είναι «όμηρος»;».

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την ΟΝΝΕΔ, ο κ. Δραγασάκης σχολίασε σε ειρωνικό τόνο: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη έλεγε ότι πρέπει πρώτα να «φτιάξει» το κόμμα του. Οι τελευταίες εξελίξεις τον «δικαιώνουν»».

Κουβέλης: Με ποιους τάσσονται οι σοσιαλδημοκράτες;

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στράτευση δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις συντηρητικές πολιτικές και τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης».

«Αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποφασίσουν από ποια μεριά τάσσονται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Με καθαρές θέσεις και όχι με την τακτική των ίσων αποστάσεων και με «à la carte» επιλογές».

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου  η οποία τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση με ευνοϊκούς και δίκαιους όρους και είναι απαραίτητο οι αριστερές δυνάμεις να εκφράσουν ένα αφήγημα διαφορετικές ανάπτυξης. Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Τώρα είναι η στιγμή», ενώ τόνισε πως «βλέπουμε την Κεντροαριστερά να έχει μέτωπο με την Αριστερά και να είναι άνετη με την συντήρηση και την Δεξιά».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here