Δραγασάκης: Ανεύθυνο το ΔΝΤ. Αδικαιολόγητη πλέον η καθυστέρηση-Δεν θα γίνουμε συνοριοφύλακες της ΕΕ

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ (N. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Κατά μέτωπον επίθεση στο Διεθνές Νομισματοκοπείο και την εμμονή του, το τελευταίο διάστημα, να ανακαλύπτει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και να υπονομεύει με το τρόπο αυτό την αξιολόγηση,  εξαπέλυσε από το βήμα του 1ου Οικονομικού Forum των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Στον 6ο χρόνο των μνημονίων, κάποιοι ανακάλυψαν ότι απαιτούνται και νέα μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ. Γιατί να την θεωρήσουμε υπεύθυνη στάση αυτή;», ανάφερε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» ανοικτά τον Πολ Τόμσεν.

Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της αξιολόγησης

Ο κ. Δραγασάκης ήταν κατηγορηματικός. «Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν δημιουργηθεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη», υποστήριξε. «Όποιος θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση δεν σου λέει τίποτα. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο να υπάρχουν στο τραπέζι δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ο κ. Δραγασάκης έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις:  «Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για να επιτύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό θα το κάνουμε όπως, θα λάβουμε και τα μέτρα για την κάλυψη των όποιων κενών παρουσιαστούν», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα κυρίως με τα έσοδα από τους φόρους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ αλλά και με τις αμυντικές δαπάνες (σ.σ βάσει μνημονίου οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να περιοριστούν κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016). Αυτό το «κενό» το προσδιόρισε περίπου στα 600-700 εκατ. ευρώ. «Και για το θέμα έχουμε βρει λύσεις» υποστήριξε.

Αξιολόγηση και προσφυγική κρίση συνδέονται

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέδεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με την προσφυγική κρίση στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς. «Η προσφυγική κρίση καθιστά αναγκαία την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος που έχει ήδη προκύψει από το προσφυγικό, εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Με αυτό το δεδομένο υπάρχει αντικειμενική σύνδεση του προσφυγικού με τη διαδικασία της α’ αξιολόγησης», υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης ενώ απέρριψε την πρόταση κάλυψης αυτού του κόστους μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Δεν θα γίνουμε οι συνοριοφύλακες της Ευρώπης

«Το όραμά μας δεν είναι να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Δεν θέλουμε να γίνουμε ο Λίβανος της Ευρώπης», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιζητά οικονομικά ανταλλάγματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση συλλογικά. Θα πρέπει οι πρόσφυγες να κατανεμηθούν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here