Δραγασάκης: Απόλυτα εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απολύτως εφικτή μέσα στον Απρίλιο, τόνισε ο αντιπρόεδρος  της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υποδεχόμενος στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO), που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Παράλληλα ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών ζητώντας απ όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόσουν και υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, καθώς το προσφυγικό είναι ευρωπαικό ζήτημα.

Η επικεφαλής της επταμελούς Αντιπροσωπείας Danuta Hübner εξέφρασε τη στήριξή της στις προσπάθειες για ταχεία ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και την ελπίδα της για επιτυχή έκβαση της συζήτησης που θα ξεκινήσει για το χρέος.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη κοινής πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στη βάση της αλληλεγγύης των κρατών-μελών.

Ο κ.Δραγασάκης παρουσίασε στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τα δεδομένα ως προς την πρώτη αξιολόγηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωσή της είναι απόλυτα εφικτή εντός του Απριλίου, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς τα εκεί. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και τόνισε ότι καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Επασήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα μέτρα για όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη βάση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, δηλώνοντας  πως εκείνο που προέχει είναι η τήρησή της συμφωνίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθεί στη βάση των αποτελεσμάτων της.

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί, μέσα από ενιαία στάση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών από όλα τα Κράτη μέλη. Όπως τόνισε, η προσφυγική κρίση θέτει με επιτακτικό τρόπο θεμελιακά διλήμματα για την ταυτότητα και το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, και στη λογική των κλειστών συνόρων και της αναβίωσης των εθνικισμών.

 

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς ουσιαστικών και βαθιών τομών, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στη μείωση του εργασιακού κόστους αλλά θα καταπολεμά τις ανισότητες και θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here