Ουκρανία: δολοφονίες χωρίς ενόχους

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη ο ΟΗΕ και τα δύο μέτωπα στον Ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο είναι υπεύθυνα για καταχρήσεις και ατιμωρησία. Οι άμαχοι πληθυσμοί είναι και πάλι θύματα, με πάνω από 2.000 νεκρούς από βομβαρδισμούς οικισμών και εκτελέσεις, με την ευθύνη όλων των μετώπων της σύγκρουσης.

Από την αρχή του Ουκρανικού εμφυλίου πολέμου έχουν σκοτωθεί βίαια περίπου 10.000 άνθρωποι, από τους οποίους, υπολογίζεται πως οι 2.000 περίπου ήταν άμαχος πληθυσμός. Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε την Πέμπτη 14 Ιουλίου την έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών που έχουν διαπράξει τα δύο μέτωπα και που συμπεριλαμβάνουν συνοπτικές εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων, απαγωγές καθώς και το υψηλό επίπεδο ατιμωρησίας για τα εγκλήματα αυτά.

Το σημείο εκκίνησης ήταν οι αντικυβερνητικές και φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Νοέμβρη του 2013 και, έως τον Φεβρουάριο του 2014, είχαν προκαλέσει 121 θύματα, μεταξύ τον οποίων 108 πολίτες και 13 αστυνομικούς. Ο υψηλός αριθμός θανάτων αποδίδεται στην βία που άσκησαν οι αστυνομικές αρχές , η οποία προκάλεσε και βίαιες αντιδράσεις από τους διαδηλωτές, με την γρήγορη ενσωμάτωση πυροβόλων όπλων στα συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς. Η τότε κυβέρνηση είχε διατάξει έρευνες για να προσδιοριστούν οι υπεύθυνοι 80 θανάτων πολιτών και των 13 αστυνομικών, όμως έως σήμερα, παρά την επικράτηση των εκπροσώπων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, έχουν αποδοθεί ελάχιστες ευθύνες, κυρίως με την τιμωρία του κατ’οίκον περιορισμού.

Η ουκρανική αστυνομία θεωρείται κύριος υπεύθυνος για την κορύφωση των βίαιων συμπεριφορών - eurokinissi
Η ουκρανική αστυνομία θεωρείται υπεύθυνη για την κορύφωση των βίαιων συμπεριφορών – eurokinissi

Ο ΟΗΕ έχει διαπιστώσει επίσης την έλλειψη παντώς τύπου έρευνας όσον αφορά τις εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων, γεγονός που ενδέχεται να ενθαρρύνει μια τέτοια συμπεριφορά και στο μέλλον. Ειδικότερα φαίνεται πως αυτή η τάση επικρατεί σχετικά με τους θανάτους που προκλήθηκαν από τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Συγκαλύψεις και μεροληψία είναι ιδιαίτερα έντονες όταν εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και της αστυνομίας. Ακόμη και σημάδια βασανισμού στις σωρούς που ανακτώνται αγνοούνται από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, ενώ οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές παραλείπουν τα στοιχεία αυτά.

Η 5ήμερη επανάσταση που ακολούθησε τους τέσσερις μήνες διαδηλώσεων σήμανε την ουσιαστική αρχή του εμφυλίου πολέμου, αφού οι ανατολικές επαρχίες της χώρας εξεγέρθηκαν, με την έμπρακτη υποστήριξη της Ρωσίας, καταλήφθηκε η Κριμαία από φίλο-ρώσους παραστρατιωτικούς και ανακηρύχθηκαν οι αυτόνομες φίλο-ρώσικες δημοκρατίες των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Οι συγκρούσεις που συνεχίστηκαν στις περιοχές και επεκτάθηκαν στην ευρύτερη ανατολική Ουκρανία προκάλεσαν τον θάνατο 9.404 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Φιλορώσος πολιτοφύλακας στην πόλη Σλοβυάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας - Eurokinissi
Φιλορώσος πολιτοφύλακας στην πόλη Σλοβυάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας – Eurokinissi

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η όποια έρευνα είναι αποτέλεσμα των πιέσεων από τις οικογένειες των νεκρών ή αγνοούμενων και συχνά οι έρευνες της επίσημης ουκρανικής αστυνομίας σταματούν στις προδικαστικές διαδικασίες, λόγω της απουσίας των υπόπτων από τα εδάφη που ελέγχει η Ουκρανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, στα εδάφη που έχουν αποσχιστεί, όπως η ‘Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ’ και η ‘Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ’, οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν σχηματιστεί από τις αποσχιστικές πολιτοφυλακές διεξάγουν έρευνες για τους θανάτους αμάχων. Συχνά, όμως, οι έρευνες περιορίζονται σε θανάτους που αποδίδονται σε ένοπλες ομάδες που διαλύθηκαν ή αναδιοργανώθηκαν για έλλειψη πειθαρχίας και αφοσίωσης στο νέο καθεστώς.

Η έκθεση κάνει έκκληση σε όλα τα μέτωπα της διαμάχης, στην Ουκρανική κυβέρνηση, στα εδάφη που αποσχίστηκαν και στις de facto εξουσίες της Κριμαίας, να διευκολύνουν την πρόσβαση στα κλιμάκια του ΟΗΕ και να τηρήσουν τις διεθνείς συνθήκες όσον αφορά το δικαίωμα στη ζωή.

Η έκθεση έχει δημοσιευθεί στην επίσημη σελίδα της Υπατείας Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here