ΔΝΤ: Επιμένει σε μέτρα 9 δις αλλιώς ζητά γενναία ελάφρυνση χρέους

Σταθερό στην άποψη ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος χρειάζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 9 δις ευρ’ω έως το 2018, παραμένει το ΔΝΤ. Διαφορετικά εκτιμά ότι απαιτείται μια μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Η θέση αυτή του ΔΝΤ έχει μπλοκάρει ουσιαστικά τις διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Καθυστέρηση στην οποία αντιτίθεται όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις και το ίδιο το ΔΝΤ!

Είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται στη μέγκενη ενός θεάτρου του παραλόγου, όπου οι ίδιοι οι δανειστές αμφισβητούν και δεν μπορούν να συμφωνήσουν τόσο στους σε ποιούς στόχους έχουν θέσει όσο και στα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθούν.

Στην αμφισβήτηση αυτή συμβάλει έντονα και η ρευστότητα που προκαλεί η εν εξελίξει προσφυγική κρίση που επηρεάζει  την ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων οι δύο κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, να συνυπολογίζονται και να συνεκτιμώνται.

Ο κ. Τζέρι Ράις, την επομένη του μυστικού δείπνου των θεσμών στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν θέτει νέους αυστηρότερους όρους για το ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε ότι «oι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».

 

Ο κ. Ράις παρόλα αυτά, ανέφερε ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει σύντομα (early return), λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας.«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Oσον αφορά την συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» είπε.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here