ΔΝΤ: Ελαστικότητα στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω προσφυγικού

Θέμα ελαστικότητας στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος με προσωρινή χαλάρωση των μέτρων λιτότητας λόγω  της προσφυγικής κρίσης έθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Ομπστφέλντ.

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού» δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Επισημαίνει ωστόσο ότι σε  τελευταία ανάλυση τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα, όπως, επίσης και η αμφισβητούμενη από τους ευρωπαίους διαγραφή χρέους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κρούει επίσης το κώδωνα για πιθανή επιστροφή μιά εθνικοκεντρικής οικονομικής πολιτικής. «Υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια τάση να απορρίπτεται η οικονομική ενσωμάτωση και να αναζητούνται εθνικές λύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως ακριβώς τώρα είναι αναγκαία όχι λιγότερη αλλά περισσότερη συνεργασία.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ είναι η επανακατασκευή συνοριακών φρακτών στην Ευρώπη καθώς όπως εκτιμά αυτή η πολιτική επιδρά «στην ιδέα της νομισματικής ένωσης εκ διαμέτρου αντίθετα». Η Ευρώπη θα πρέπει «να βρει έναν δρόμο, ώστε να μοιράσει τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής με την υποδοχή και της ενσωμάτωση των προσφύγων»., τονίζει.

ΓΟσον αφορά το ξεπέρασμα της ευρωκρίσης επισημαίνει ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Σε αυτές ανήκει η δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων, μια πρόταση την οποία απορρίπτει κυρίως η Γερμανία, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here