ΔΝΤ: Αλλαγή κανόνων για δάνεια χωρίς βιωσιμότητα του χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι άλλαξε τους κανονισμούς του για τη χορήγηση δανείων κατ’ εξαίρεση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγεί μεγάλα δάνεια σε χώρες, το χρέος των οποίων δεν θεωρείται βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα επιτρέπει τη χορήγηση μεγάλων δανείων σε χώρες που δεν έχουν «υψηλή πιθανότητα» βιωσιμότητας του χρέους τους, με την προϋπόθεση πως θα μπορούν παράλληλα να εξασφαλίζουν πιστώσεις (από δημόσιες ή ιδιωτικές πηγές) υπό όρους που θα επιτρέπουν τη βελτίωση των προοπτικών βιωσιμότητας του χρέους τους, αλλά και το ότι θα δίνουν επαρκείς εγγυήσεις για τα κεφάλαια του Ταμείου.

Στελέχη του Ταμείου ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει ανασχεδιασμό του υφιστάμενου χρέους που κατέχουν ιδιώτες με την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής του ή με άλλους όρους, αλλά όχι την πλήρη αναδιάρθρωσή του με μείωση των επιτοκίων ή του κεφαλαίου, η οποία, όπως σημείωναν, θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές.

Ο στόχος του ΔΝΤ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι να μπορεί να σταθεί μία οφειλέτρια χώρα πιο γρήγορα στα πόδιά της, γεγονός που θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα δανεισμού. Εάν οι ιδιώτες επενδυτές αποπληρώνονται με χρήματα του ΔΝΤ, περιορίζονται τα κίνητρα μιας χώρας να επιδιώξει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τον ανασχεδιασμό του χρέους της, υποστηρίζεται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here